Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Scoaterea din functiune a unui mijloc fix si valorificarea lui prin vanzare. Opinia specialistului

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scoaterea din functiune a unui mijloc fix si valorificarea lui prin vanzare. Opinia specialistului
mijloc fixscoatere din functiunecasaremijloace fixe

Va propunem mai jos situatia in care o societate comerciala cu capital integral de stat detine in patrimoniul propriu un parc auto. Vom vedea daca poate sa scoata din functiune, cu aprobarea Consiliului de Administratie, un mijloc de transport amortizat integral inainte de inventariere si sa il valorifice prin vanzare, precum si care este cadrul legal.

Iata raspunsul specialistului:

In cazul prezentat, o societate comerciala cu capital integral de stat intentioneaza sa scoata din functiune un mijloc de transport amortizat integral, cu aprobarea Consiliului de administratie, dupa care sa il vanda.

Scoaterea din gestiune a unui bun, respectiv casarea unui mijloc fix, se face numai dupa indeplinirea  pocedurii de inventariere, conform pct.2.(1) lit.c) din  OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor.

Inventarierea gestiunii in care este inregistrat mijlocul fix se poate face si pe parcursul anului, conform pct.4.(4) OMFP 2861/2009, in conditiile in care apare aceasta necesitate.

Astfel, Consiliul de administratie dispune casarea mijlocul fix in baza aprobarii procesului verbal privind rezultatele inventarierii, care cuprinde si propunerea de scoatere din functiune a mijlocului fix, intocmit in conditiile prevazute de pct.42 OMFP 2861/2009.
Documentul justivicativ care sta la baza inregistrarii in evidentele contabile ale societatii a scoaterii mijlocului fix din evidenta activelor imobilizate este , cod 14-2-3/aA, prevazut in Anexele la OMFP 2634/2015.
 
Acest document justifica faptul ca se indeplinesc conditiile necesare scoaterii din functiune a mijlocului fix, precum si consemneaa scoaterea lui efectiva din functiune/casarea mijlocului fix. Formularul se completeaza de catre comisia constituita in acest scop, astfel: 

- cap.I si II, cu constatarile si concluziile rezultate din analiza documentatiei primite si din verificarea starii mijloacului fix propus a fi scoase din functiune;
- cap.III, dupa aprobarea propunerilor si efectuarea scoaterii din functune, cu informatii referitoare la ansamblele, subansamblele, piesele, componentele si materialele rezultate - daca este cazul.
 


La cap.II, in coloana "Denumirea" se trece numarul de inventar al mijlocului fix scos din functiune.
Vanzarea mijlocului fix casat se face tot in baza hotararii Consiliului de administratie, dar cu respecarea procedurii privind inventarierea si scoaterea din functiune a mijlocului fix descrisa mai sus.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil
 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X