email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romania nu poate adera la euro fara stoparea relaxarii salariale

Romania nu poate adera la euro fara stoparea relaxarii salariale
valentin lazeabnrrelaxarea salarialaforta de munca

Conform declaratiilor facute recent de catre  economistul sef al BNR, Valentin Lazea, Romania are si va avea in 2018 printre cele mai mari deficite de cont curent si deficit bugetar.

Acesta a atras atentia si asupra faptului ca tara noastra risca sa nu mai indeplineasca anul viitor niciunul din criteriile tratatului de la Maastricht (privind aderarea la euro), dupa ce, in 2015, le indeplinea pe toate, citeaza Revista22.

De asemenea, aminteste aceeasi sursa, incepand cu vara anului 2015, Romania indeplineste toate cele patru criterii nominale (Maastricht) de convergenta pentru a adera la zona euro. Politicile de relaxare fiscala si salariala incepute in vara anului 2015 si accentuate pe parcursul anilor 2016 si 2017 fac dificila incadrarea in continuare in criteriile nominale. Dar cel mai mare pericol de depasire il prezinta deficitul bugetului consolidat, situat la nivelul-limita de 3% din PIB.
 
"Deficitul bugetului era la finele lui 2016 al treilea cel mai mare din UE, mai mic doar decat Spania si Franta. Cele doua tari si-au redus deficitele, iar noi in cel mai bun caz vom avea la anul un deficit de 3%. Totodata, in 2016 deficitul comercial a fost al treilea cel mai mare, dupa Marea Britanie si Cipru", a precizat Valentin Lazea. Conform aceleiasi surse, Comisia Europeana prognozeaza ca la anul Romania va avea un deficit de 3,9%.


 
Totodata, urmatoarele criterii nominale care risca sa nu mai poata fi indeplinite, din cauza politicilor pro-ciclice, sunt cele referitoare la inflatie si la dobanzile pe termen lung. Continuarea relaxarii fiscale si salariale in anul 2018 va pune in pericol nu numai incadrarea in criteriile de convergenta nominala, ci si respectarea indicatorilor din Tabloul de bord. "Ca urmare a relaxarii fiscale din 2015 si amplificata an de an, convergenta risca sa se piarda. De asemenea, exista cei 14 indicatori din tabloul de bord. in 2014-2015 indeplineam 13 din 14, fiind cei mai buni din Europa impreuna cu Cehia si Polonia. Din aceste 13 criterii am pierdut unul anul trecut - indicele preturilor locuintelor, care nu trebuia sa creasca cu peste 6%, dar a depasit acest nivel. Cel mai probabil anul acesta vom pierde si costul unitar cu forta de munca, care nu trebuia sa creasca cu peste 12%, si cel mai probabil va depasi acest nivel in 2017", a declarat Lazea.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
valentin lazeabnrrelaxarea salarialaforta de munca


Data aparitiei: 29 Noiembrie 2017
Ultima actualizare: 01 Decembrie 2017

Votati articolul "Romania nu poate adera la euro fara stoparea relaxarii salariale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X