Conform declaratiilor facute recent de catre economistul sef al BNR, Valentin Lazea, Romania are si va avea in 2018 printre cele mai mari deficite de cont curent si deficit bugetar.
Acesta a atras atentia si asupra faptului ca tara noastra risca sa nu mai indeplineasca anul viitor niciunul din criteriile tratatului de la Maastricht (privind aderarea la euro), dupa ce, in 2015, le indeplinea pe toate, citeaza Revista22.
De asemenea, aminteste aceeasi sursa, incepand cu vara anului 2015, Romania indeplineste toate cele patru criterii nominale (Maastricht) de convergenta pentru a adera la zona euro. Politicile de relaxare fiscala si salariala incepute in vara anului 2015 si accentuate pe parcursul anilor 2016 si 2017 fac dificila incadrarea in continuare in criteriile nominale. Dar cel mai mare pericol de depasire il prezinta deficitul bugetului consolidat, situat la nivelul-limita de 3% din PIB.
"Deficitul bugetului era la finele lui 2016 al treilea cel mai mare din UE, mai mic doar decat Spania si Franta. Cele doua tari si-au redus deficitele, iar noi in cel mai bun caz vom avea la anul un deficit de 3%. Totodata, in 2016 deficitul comercial a fost al treilea cel mai mare, dupa Marea Britanie si Cipru", a precizat Valentin Lazea. Conform aceleiasi surse, Comisia Europeana prognozeaza ca la anul Romania va avea un deficit de 3,9%.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totodata, urmatoarele criterii nominale care risca sa nu mai poata fi indeplinite, din cauza politicilor pro-ciclice, sunt cele referitoare la inflatie si la dobanzile pe termen lung. Continuarea relaxarii fiscale si salariale in anul 2018 va pune in pericol nu numai incadrarea in criteriile de convergenta nominala, ci si respectarea indicatorilor din Tabloul de bord. "Ca urmare a relaxarii fiscale din 2015 si amplificata an de an, convergenta risca sa se piarda. De asemenea, exista cei 14 indicatori din tabloul de bord. in 2014-2015 indeplineam 13 din 14, fiind cei mai buni din Europa impreuna cu Cehia si Polonia. Din aceste 13 criterii am pierdut unul anul trecut - indicele preturilor locuintelor, care nu trebuia sa creasca cu peste 6%, dar a depasit acest nivel. Cel mai probabil anul acesta vom pierde si costul unitar cu forta de munca, care nu trebuia sa creasca cu peste 12%, si cel mai probabil va depasi acest nivel in 2017", a declarat Lazea.