Legea anti-birocratie, o propunere de proiect de lege semnata de parlamentarii partidului PNL, mai precis de 41 dintre acestia, a fost depusa la Parlament. Principala prevedere a acestei propuneri legislative are in prim plan institutiile publice si implica interzicerea solicitarii de la persoanele fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice date sau informatii existente in sistemul public.
Care sunt obiectivele proiectului anti-birocratie?
Principalele obiective ale legii anti-birocratie sunt:
- eliminarea spagii;
- stimularea conectarii bazelor de date intre institutii;
- reducerea birocratiei;
- reducerea aglomeratiei si a timpului petrecut la ghiseu;
- reducerea numarului de functionari la ghisee.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
SAF-T Ghid de raportare corecta
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
De cand se va aplica legea anti-birocratie?
Prin urmare, "incepand cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoana fizica sau juridica de drept privat nu are obligatia de a transmite si nici nu ii pot fi solicitate, de catre o institutie sau autoritate publica, date sau informatii existente in sistemul public”, dupa cum prevede proiectul de lege.
Care sunt sanctiunile in acest caz?
Legea anti-birocratie vine si cu sanctiuni la pachet. Conform proiectului propus de parlamentarii liberali: “fapta de a solicita persoanelor fizice și juridice de drept privat date sau informații care au fost comunicate unei alte instituții sau autorități publice, savarsita de catre persoana din cadrul unei institutii sau autoritati publice, constituie abatere disciplinara si atrage raspunderea disciplinara a acesteia."
Proiectul va intra intai in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.
Proiectul de lege anti-birocratie poate fi consultat aici. >>