Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Modificari aduse Legii 95/2006. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Data aparitiei: 11 Decembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Modificari aduse Legii 95/2006. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu
Legea 95/2006contributii asigurari sociale de sanatate1 ianuarie 2018codul fiscal

Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost recent modificata prin OUG 86/2017 publicata in MOf nr. 974 din 07/12/2017.

Printre altele, modificarile vizeaza corelarea prevederilor Legii 95/2006 cu schimbarile aduse Codului fiscal de la 01 ianuarie 2018 privind contributiile de asigurari sociale de sanatate, precum si corelarea/completarea prevederilor privind documentele prin care se atesta calitatea de asigurat. 

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2018 constituirea fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se va face din contributia de asigurari sociale de sanatate, suportata de asigurati, din sumele care se distribuie fondului din contributia asiguratorie pentru munca, conform art. 2206 alin. (4) lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse - donatii, sponsorizari, dobanzi, exploatarea patrimoniului CNAS si al caselor de asigurari de sanatate potrivit legii.

De la 01 ianuarie 2018 fiind eliminata contributia pentru concedii si indemnizatii din contributia asiguratorie pentru munca incasata la bugetul de stat o cota de 40%, se distribuie la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata concediilor medicale, lunar, pana la sfarsitul lunii in curs. 


In ceea ce priveste documentele prin care se atesta calitatea de asigurat, conform noilor prevederi, documentele prin care se atesta calitatea de asigurat sunt, dupa caz, cardul national de asigurari sociale de sanatate, documentul rezultat prin accesarea de catre furnizorii aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a instrumentului electronic pus la dispozitie de CNAS, adeverinta de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta, primirea cardului national sau adeverinta de asigurat eliberata de casa de asigurari la care este inscris asiguratul in conditiile normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat. 

Pentru situatiile in care nu au fost emise cardurile nationale de asigurari de sanatate si/sau pentru situatiile in care asiguratii nu se regasesc in baza de date electronica a CNAS, pentru persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv in unitatile penitenciare, precum si pentru persoanele care se afla in executarea unei masuri educative ori de siguranta privative de libertate, dovada calitatii de asigurat se face pe baza documentelor necesare dovedirii calitatii de asigurat, prevazute in normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat. 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X