Romanii care doneaza celule stem hematopoietice sunt scutiti de plata CASS (contributia la asigurarile sociale de sanatate) timp de 10 ani, prevede OG 37/2022 care completeaza Codul fiscal, in anumite conditii.
Guvernul doreste astfel sa stimuleze donarea de celule stem care se face fie din sangele periferic, fie direct din maduva osoasa.
Masura introdusa prin OG 37/2022, aparuta in Monitorul Oficial nr. 857 din 31 august 2022, intra in vigoare la 15 zile de la data oficializarii, adica din 15 septembrie 2022. Prin aceasta reglementare, donatorii neinruditi ori inruditi primesc statut de asigurat precum si monitorizare postdonare timp de 10 ani, fara plata asigurarilor.
Celulele donate de la o persoana sanatoasa pot fi tratamentul unui pacient care sufera de o boala grava precum cancerul de sange. Pentru ca sansele de vindecare sa fie ridicate, este important sa se gaseasca donatorul potrivit, care nu intotdeauna este din familie. Compatibilitatea nu este garantata de grupa de sange.
“Donatorii sunt persoane sanatoase cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani, care sunt inscrise in baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. La inscrierea in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice persoana trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.”, potrivit Registrului National de Donatori.
OG 37/2022 introduce o noua modificare in Codul fiscal
OG 37/2022 modifica Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si stabilirea unor alte masuri in domeniul sanatatii.
Noua OG modifica Codul fiscal dupa cum urmeaza:
1. La articolul 154 alineatul (1), dupa litera s) se introduce o noua litera, lit. ș), cu urmatorul cuprins:
ș) donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neinrudit sau inrudit, pentru o perioada de 10 ani de la donare.
2. La articolul 154, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(2) Persoanele fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (1) lit. d)-ș), daca realizeaza venituri dintre cele prevazute la art. 155 alin. (1), altele decat cele pentru care sunt exceptate, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, conform regulilor specifice prezentului titlu.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Scutirea de la plata CASS timp de 10 ani se aplica numai daca este indeplinita o conditie importanta. Asadar, se adreseaza doar donatorilor care nu obtin venituri pentru care este obligatorie plata CASS, dupa cum prevede Codul fiscal.
Reamintim mai jos care sunt veniturile pentru care se datoreaza CASS:
a) venituri din salarii si asimilate salariilor, definite conform art. 76;
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
c) venituri din drepturi de proprietate intelectuale, definite conform art. 70;
d) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
e) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 83;
f) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
Sursa foto: Unsplash.com