email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri

Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri
declaratia unicavenituri din chiriicontributii sociale

ANAF a realizat un material complex despre completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019 – o colectie speciala pe care orice contribuabil vizat trebuie sa o aiba salvata in calculatorul lui.


Ghidul oficial are 7 pagini si contine 31 de intrebari si raspunsuri ale specialistilor institutiei, extrase din sesiunea de indrumare si asistenta a contribuabililor realizata pe pagina de Facebook.


Am “cules” cateva dintre cele mai interesante intrebari si raspunsuri utile din ghid si vi le prezentam mai jos.


Completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019: intrebari si raspunsuri

Intrebare contribuabil: In situatia prorogarii termenului de depunere, persoanele asigurate la sanatate raman asigurate pana la 31.07.2019 ?

Raspuns ANAF

Referitor la intrebarea dvs, art. 267 din Legea 95/2006, prevede urmatoarele:

a) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), precum si pentru persoanele prevazute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere al declaratiei, prevazuta la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.

b) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza la expirarea a 12 luni de la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.


Intrebare contribuabil: Persoana fizica are contract de inchiriere imobil, in lei. Depune declaratia unica pe 2019 cu venitul aferent anului 2019, fara sa mai declare venitul efectiv realizat pe 2018?

Raspuns ANAF

Persoana fizica care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor a carei chirie este exprimata in lei, nu are obligatia completarii Capitolului I al declaratiei unice. Pentru venitul aferent anului 2019 se va completa in mod corespunzator Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019.
 

Intrebare contribuabil: O persoana fizica autorizata care nu depaseste norma de venit stabilita, este obligata la plata CAS si CASS? Dar daca doreste plata CASS, stabilirea contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia este depusa in termenul legal?

Raspuns ANAF

In cazul in care norma de venit este mai mica decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, nu se datoreaza CAS si CASS. Insa, in cazul in care se doreste sa se opteze pentru plata CASS, acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei unice - capitolul II - Sectiunea 2, subsectiunea 2.

In cazul in care declaratia este depusa in termenul legal, suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.


Intrebare contribuabil: Daca s-a depus declaratia si pentru anul 2019, s-au calculat bonificatii pentru obligatiile de plata, se depune declaratia rectificativa? Daca se depune, ce subsectiuni se completeaza?

Raspuns ANAF

Legea nr. 50/2019 privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificatii. In cazul in care dvs v-ati ,,acordat,, bonificatii trebuie sa depuneti declaratia rectificativa. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in CAPITOLUL supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.


Intrebare contribuabil: Pentru salariati si pensionari, care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si drepturi civile sub plafonul stabilit de lege de 12 salarii minime sunt obligati sa depuna declaratia?

Raspuns ANAF

Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:

- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;

- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de
proprietate intelectuala.

In cazul in care salariatii si pensionarii estimeaza ca vor realiza in anul 2019, venituri din ,,drepturi civile" (aici intelegem ca va referiti in fapt la venituri realizate in baza unor contracte incheiate potrivit Codului civil) atunci in cazul in care aceste venituri sunt sub plafonul de 24.960 lei, nu aveti obligatia completarii Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019 si nici obligatia platii CASS.


Intrebare contribuabil: In declaratia unica (pct. II.1.1.A.1.Categoria de venit) se bifeaza "Chirie in valuta" sau
"Chirie in lei" pentru un contract in care chiria este specificata in Euro dar incasarea se face in cont de RON la cursul BNR din ziua platii?

Raspuns ANAF

Casuta „Chirie in lei” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in lei.

Casuta „Chirie in valuta” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in valuta.

In cazul prezentat, dvs veti bifa casuta ,,Chirie in valuta,,.


Descoperiti alte intrebari si raspunsuri utile in atasamentul de mai jos:

Dosar ANAF – completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicavenituri din chiriicontributii sociale


Data aparitiei: 11 Aprilie 2019
Ultima actualizare: 08 Iulie 2019

Votati articolul "Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 16 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X