email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri

Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri
declaratia unicavenituri din chiriicontributii sociale

ANAF a realizat un material complex despre completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019 – o colectie speciala pe care orice contribuabil vizat trebuie sa o aiba salvata in calculatorul lui.


Ghidul oficial are 7 pagini si contine 31 de intrebari si raspunsuri ale specialistilor institutiei, extrase din sesiunea de indrumare si asistenta a contribuabililor realizata pe pagina de Facebook.


Am “cules” cateva dintre cele mai interesante intrebari si raspunsuri utile din ghid si vi le prezentam mai jos.


Completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019: intrebari si raspunsuri

Intrebare contribuabil: In situatia prorogarii termenului de depunere, persoanele asigurate la sanatate raman asigurate pana la 31.07.2019 ?

Raspuns ANAF

Referitor la intrebarea dvs, art. 267 din Legea 95/2006, prevede urmatoarele:

a) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), precum si pentru persoanele prevazute la art. 180 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza la data la care expira termenul legal de depunere al declaratiei, prevazuta la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.

b) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 180 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza la expirarea a 12 luni de la data depunerii declaratiei prevazute la art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, daca nu depun o noua declaratie pentru perioada urmatoare.


Intrebare contribuabil: Persoana fizica are contract de inchiriere imobil, in lei. Depune declaratia unica pe 2019 cu venitul aferent anului 2019, fara sa mai declare venitul efectiv realizat pe 2018?

Raspuns ANAF

Persoana fizica care obtine venituri din cedarea folosintei bunurilor a carei chirie este exprimata in lei, nu are obligatia completarii Capitolului I al declaratiei unice. Pentru venitul aferent anului 2019 se va completa in mod corespunzator Capitolul II Date privind impozitul pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019.
 

Intrebare contribuabil: O persoana fizica autorizata care nu depaseste norma de venit stabilita, este obligata la plata CAS si CASS? Dar daca doreste plata CASS, stabilirea contributiei se calculeaza prin aplicarea cotei asupra bazei de calcul reprezentand echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, daca declaratia este depusa in termenul legal?

Raspuns ANAF

In cazul in care norma de venit este mai mica decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, nu se datoreaza CAS si CASS. Insa, in cazul in care se doreste sa se opteze pentru plata CASS, acest lucru se realizeaza prin depunerea Declaratiei unice - capitolul II - Sectiunea 2, subsectiunea 2.

In cazul in care declaratia este depusa in termenul legal, suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara.


Intrebare contribuabil: Daca s-a depus declaratia si pentru anul 2019, s-au calculat bonificatii pentru obligatiile de plata, se depune declaratia rectificativa? Daca se depune, ce subsectiuni se completeaza?

Raspuns ANAF

Legea nr. 50/2019 privind Legea bugetului de stat pe anul 2019 nu prevede acordarea de bonificatii. In cazul in care dvs v-ati ,,acordat,, bonificatii trebuie sa depuneti declaratia rectificativa. Declaratia rectificativa se completeaza inscriindu-se toate datele si informatiile prevazute in CAPITOLUL supus rectificarii, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.


Intrebare contribuabil: Pentru salariati si pensionari, care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala si drepturi civile sub plafonul stabilit de lege de 12 salarii minime sunt obligati sa depuna declaratia?

Raspuns ANAF

Urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:

- persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;

- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de
proprietate intelectuala.

In cazul in care salariatii si pensionarii estimeaza ca vor realiza in anul 2019, venituri din ,,drepturi civile" (aici intelegem ca va referiti in fapt la venituri realizate in baza unor contracte incheiate potrivit Codului civil) atunci in cazul in care aceste venituri sunt sub plafonul de 24.960 lei, nu aveti obligatia completarii Cap.II SECTIUNEA II.2 Date privind contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2019 si nici obligatia platii CASS.


Intrebare contribuabil: In declaratia unica (pct. II.1.1.A.1.Categoria de venit) se bifeaza "Chirie in valuta" sau
"Chirie in lei" pentru un contract in care chiria este specificata in Euro dar incasarea se face in cont de RON la cursul BNR din ziua platii?

Raspuns ANAF

Casuta „Chirie in lei” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in lei.

Casuta „Chirie in valuta” se bifeaza de contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este exprimata in valuta.

In cazul prezentat, dvs veti bifa casuta ,,Chirie in valuta,,.


Descoperiti alte intrebari si raspunsuri utile in atasamentul de mai jos:

Dosar ANAF – completarea si depunerea Declaratiei unice in 2019


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Examen Consultant Fiscal 2023


RETINETI!

Aveti la dispozitie o culegere cu 124 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva.
 
Intelegeti astfel rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, va familiarizati totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, capatati acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicavenituri din chiriicontributii sociale

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 08 Iulie 2019


Votati articolul "Sesiune speciala ANAF privind Declaratia unica. Descopera colectia de 31 de intrebari si raspunsuri":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 16 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Ghid de la A la Z pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

    • Respectarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara poate pune in dificultate chiar si un specialist cu experienta, avand in vedere ca au aparut modificari recente in Planul de conturi.  Cine are obligatia aplicarii IFRS? Ce noutati au aparut privind legislatia IFRS? Care este metoda optima de raportare financiara in economiile hiperinflationiste? Toate aceste intrebari iti dau dureri de cap? Elimina obstacolele din Raportarile Financiare si us...» citeste mai departe aici

  • Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor

    • ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care au venituri din meditatii, in care subliniaza ca acestia trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa isi declare sumele obtinute prin depunerea Declaratiei unice.  Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai sau in termen de 30 de...» citeste mai departe aici

  • Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule

    • ANAF a elaborat un ghid pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetare (make-up, hairstyling, manichiura, cosmetica), in care subliniaza ca pentru aceste sume se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.  Institutia a derulat si anul anterior trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile...» citeste mai departe aici

  • Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023

    • In Monitorul Oficial nr. 251 din 27 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023. In randurile de mai jos redam Ordinul mentionat si prospectul. Ministrul finantelor emite urmatorul ordin: Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aproba prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat in luna martie 2023, ...» citeste mai departe aici

  • Cine are obligatia depunerii Declaratiei 311?

    • Declaratia 311 este "Declaratiea privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".  Declaratia 311 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/...» citeste mai departe aici

  • Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA: 31 martie 2023 este termenul limita de depunere

    • Se apropie data de 31 martie 2023, termenul limita de depunere pentru Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)". Astfel, persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, prevazut la art. 3152 din Codul fiscal, trebuie sa depuna prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA pentru fiecare luna, indife...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X