Guvernul Romaniei a emis o hotarare pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi,cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.053/2014.
Pentru anul 2018, plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 3 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 66/2014, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 88/2015, este de 10 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2017.
Motivul emiterii actului normativ
In decembrie 2014 a fost emisa Hotararea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se reglementeaza modul de acordare a garantiilor in numele si in contul statului de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) aferente finantarilor acordate persoanelor fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate pentru achizitia de autoturisme noi in cadrul Programului, de catre institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare eligibile, plafonul anual al garantiilor, modalitatea si conditiile de acordare, conditiile de eligibilitate ale finantatorilor, regulile de gestionare ale garantiilor.
Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a demarat incepand cu luna aprilie a anului 2015, pentru anul 2015 fiind alocat un plafon total al garantiilor de 350 milioane lei. Perioada scurta avuta la dispozitie de finantatorii parteneri pentru promovarea facilitatilor oferite in cadrul Programului precum si conditiile de creditare foarte apropiate de cele ale pietei financiare, au determinat o utilizare foarte redusa a plafonului pe anul 2015. Astfel, pana la data de 31.12.2015 au fost acordate un numar de 193 garantii in valoare totala de 3,257 milioane lei.
Pentru anul 2016, plafonul alocat de 100.000.000 lei, provenind din diferenta neutilizata aferenta plafonului alocat pentru anul 2015, a fost utilizat in procent de aproximativ 1,41%, reprezentand un numar total de 75 de garantii acordate, insumand o valoare de garantare de 1,411 milioane lei.
Din plafonul alocat pentru anul 2017, in valoare de 50.000.000 lei, provenind din diferenta neutilizata aferenta plafonului alocat pentru anul 2016, au fost acordate, pana la data de 5 decembrie 2017, un numar de 55 garantii, insumand o valoare de garantare de 1,003 milioane lei, ceea ce reprezinta un procent de utilizare a plafonului de 2,01%.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Pana la data de 05.12.2017 nu a fost solicitata nicio executare a garantiilor acordate de catre finantatori.
Prin Hotararea Guvernului nr. 233 din 30 martie 2016 pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, s-au adus imbunatatiri conditiilor programului, in sensul posibilitatii includerii primei de casare acordate in cadrul Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu de 5% din pretul de achizitie prevazut in legislatia Programului Prima Masina. Aceasta facilitate a devenit operationala in momentul in care a demarat Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national, respectiv la data de 14 iunie 2016.
Tinand cont de faptul ca mentinerea programului in portofoliul de programe guvernamentale active cu garantia statului este importanta pentru asigurarea continuitatii si coerentei politicilor publice, se propune un nivel al plafonului garantiilor care pot fi emise in anul 2018, in suma de 10 milioane lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2017. Pentru nivelul plafonului s-au luat in considerare evolutia Programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si a gradului redus de utilizare a plafonului in cursul anului 2017.
Prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil. De asemenea se doreste implementarea unui mecanism care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, avand in vedere gradul ridicat de colaterizare a unui credit pentru achizitia de autoturisme noi in comparatie cu un credit de consum pentru nevoi personale fara garantii materiale.
Consultati in intregime nota de fundamentare aici. >>
Sursa: MFP