email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Microintreprindere nou infiintata. Care este cota de impozitare?

Microintreprindere nou infiintata. Care este cota de impozitare?
cota de impozitaretvamicrointreprindere

In cazul unei microintreprinderi nou infiintate, antreprenorii trebuie sa tina cont de faptul ca exista cateva conditii, cum ar fi aplicarea cotei de impozitare.
 

Prezentam urmatorul studiu de caz. In cursul lunii august 2019, o persoana fizica ce detine 80% din capitalul social al unei microintreprinderi, infiinteaza o noua societate (microintreprindere), unde este asociat unic.

Pana la data de 30.09.2019, va avea un salariat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Expertul nostru ne va lamuri ce cota de impozit pe veniturile microintreprinderilor va aplica pentru veniturile realizate in trimestrul III 2019: 1% saui 3%? Ce relevanta are art. 51 alin. (2) din Codul fiscal in aceasta situatie?
 

Cota de impozitare pentru microintreprindere nou infiintata: raspunsul specialistului


Conform art. 51 din Codul fiscal, ”cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:

a) 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multisalariati;
b) abrogat
c) 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
 

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru persoanele juridice romane nou-infiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane, potrivit legii. Cota de impozitare se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni. Prevederile prezentului alineat se aplica daca, in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:(….).

Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.
 
(3) In cazul in care persoana juridica romana nou-infiintata nu mai are niciun salariat in primele 24 de luni, aceasta aplica prevederile alin. (1) incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. Pentru persoana juridica cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia prevazuta la alin. (2) se considera indeplinita daca in cursul trimestrului respectiv este angajat un nou salariat.
 
(4) In sensul prezentului titlu, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
 
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
(5) In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariat si care aplica cota de impozitare prevazuta la alin. (1) lit. a), al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru este angajat un nou salariat cu respectarea conditiei prevazute la alin. (6).
 
(6) Pentru microintreprinderile care nu au niciun salariat, in situatia in care angajeaza un salariat, in scopul modificarii cotelor de impozitare prevazute la alin. (1), noul salariat trebuie angajat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata pe o perioada de cel putin 12 luni.”

Pentru trimestrul III microintreprinderea care de la infiintareare un salariat va aplica cota de 1% prevazuta la art. 51 alin. (1) din Codul fiscal..

Prevederile art. 51 alin. (2) si (3) au fost implementate pentru a aplica o cota redusa, ca o exceptie pentru microintreprinderile nou-infiinate cu cel putin un salariat, in perioada in care, cadrul general de reglementare prevedea o cota de 1% pentru microintreprinderile cu minimum 2 salariati.
 
In prezent este aplicabila cota de 1% tuturor microintreprinderilor care au un salariat, fara conditii suplimentare, astfel ca prevederile art. 51 alin. (2) si (3) nu mai au aplicabilitate intrucat, daca nu sunt indeplinite conditiile de la alin. (2) se aplica prevederile alin. (1) respectiv cota de 1% (cu salariati) sau cota de 3% (fara salariati).  

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cota de impozitaretvamicrointreprindere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 05 Septembrie 2019


Votati articolul "Microintreprindere nou infiintata. Care este cota de impozitare?":
Rating:

Nota: 2.88 din 5 din 20 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 05 Septembrie 2019 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X