Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Inregistrare cheltuieli bonusuri acordate in anul urmator

Data aparitiei: 20 Martie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Inregistrare cheltuieli bonusuri acordate in anul urmator
cont 641cheltuieli salarialebilantvenituri aprovizionare

In studiul de caz de astazi avem drept subiect o companie ce are drept asociat unic o firma din Elvetia. Se trimite lunar balanta pe care o transpune in sistemul lor de evidenta contabila. Iar anul financiar este diferit de anul calendaristic, adica se incheie anul la data 30.06.2018). Firma din Elvetia cerut sa se constituie si sa se inregistreze lunar, in acest final de an fiscal, sume sub forma de accruels pentru bonusuri si prime care se vor acorda salariatilor anul urmator (01.07.18-30.06.19), conform contractului colectiv de munca. Intrebarea este daca se poate incheia anul financiar, respectiv bilantul annual, cu sume inregistrate intr-un cont 641 analitic accruels= angajamente.
 

Iata raspunsul specialistului!

 Contul 641 "Cheltuieli cu salariile personalului" reprezinta, potrivit prevederilor Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioara, un element al contului de profit si pierdere stabilit pentru perioada financiara in care sunt efectuate acestea.

Reglementarile contabile in vigoare prevad, potrivit principiului prudentei, ca in contul de profit si pierdere poate fi inclus numai profitul realizat la data bilantului (neafectat de cheltuieli cu salariile care se vor efectua in exercitiul urmator). Potrivit pct. 449 din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, cheltuielile se tin dupa natura lor, iar in cadrul cheltuielilor cu personalul se disting salariile, asigurarile si protectia sociala si alte cheltuieli suportate de societate.

Retinem de asemenea ca aceste cheltuieli cu personalul sunt element de cost.

Datorita faptului ca aceste cheltuieli salariale de natura primelor/bonusurilor sunt clar definite ca marime abia dupa incheierea exercitiului 2017, dar sunt aferente acestuia, trebuie recunoscute in situatiile financiare intocmite pentru anul 2017 (pct. 377, lit. h) sau lit. k) din Omfp nr. 1802/2014, in functie de modul lor de constituire) deoarece ele privesc alte beneficii pe care entitatea urmeaza sa le plateasca angajatilor, care nu sunt legate de restructurare sau pensii.

Cheltuielile cu provizioanele trebuie corect determinate deoarece ele nu pot depasi din punct de vedere valoric sumele neceare pentru stingerea obligatiei curente la data bilantului.

Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca societatea nu poate inscrie cheltuieli cu salariile personalului care nu sunt aferente exercitiului 2017, dar poate constitui un provizion la 30.06.2018 daca sunt indeplinite conditiile pentru recunoasterea acestuia:
– exista obligatia curenta generata de un eveniment anterior,


– este probabil ca o iesire de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva; si
– poate fi realizata o estimare credibila a valorii obligatiei.

Daca aceste conditii sunt indeplinite provizionul  se va constitui la nivelul sumelor reprezentand benefiicile estimate ca se vor plati angajatilor.

Provizionul urmeaza sa fie reluat in exercitiul financiar in care se platesc aceste sume.

Ca urmare, in exercitiul financiar pentru care se propune acordarea de prime se reflecta in contabilitate constituirea unui provizion la nivelul sumelor estimate reprezentand sumele brute cuvenite salariatilor, astfel:
6812                      =                            1518
"Cheltuieli de exploatare                        "Alte provizioane"
privind provizioanele"

In exercitiul financiar 2018 in care se acorda primele/bonusurile, in contabilitate se inregistreaza cheltuielile respective:

641                        =                            428.1
"Cheltuieli cu salariile                             "Alte datorii in legatura
personalului"                                         cu personalul"

Concomitent se reia la venituri provizionul constituit la nivelul sumelor estimate reprezentand sumele brute cuvenite salariatilor:

1518                      =                            7812
"Alte provizioane"                                  "Venituri din provizioane"

Se efectueaza plata primelor/bonusurilor reprezentand recompensarea personalului, in cotele si conditiile prevazute in contractele de munca:

428.1                     =                            5311
"Alte datorii in                                       "Casa in lei"
legatura cu personalul"

In anul 2017 cheltuielile inregistrate cu provizionul aferent bonusurilor care se vor acorda salariatilor, dupa aprobarea lor de catre adunarea generala in anul 2018, nu sunt recunoscute la determinarea rezultatului fiscal, adica sunt nedeductibile (art. 25 alin. (1) si art. 26, privitor la deducerile de provizioane/deprecieri fiscale, din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).

In anul financiar modificat (1.07.2018 – 30.06.2019) veniturile înregistrate din reluarea provizionului sunt neimpozabile (art. 23, lit. d) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare), iar cheltuielile cu salariile sunt deductibile (art. 25, alin. (2) din acelasi act normativ).
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X