Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Administrator - cetatean strain. Deductibilitatea cheltuielii cu chiria

Data actualizarii: 13 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
administrator straindeductibilitate cheltuieliHG 44/2004chirie



Vom analiza mai jos cazul unei societati romane care a incheiat un contract de management cu un administrator strain. Vom stabili in ce masura chiria achitata lunar din contul firmei persoanei cu care s-a incheiat contractul de inchiriere pentru locuinta administratorului strain este deductibila fiscal.

Solutia consultantului:

Chiria achitata de societate pentru locuinta administratorului (fie acesta si persoana nerezidenta) nu este deductibila la calculul impozitului pe profit, intrucit acest gen de cheltuiala nu se regaseste in categoriile cheltuielilor deductibile integral (art. 21 alin. (2)) sau limitat (art. 21 alin. (3)).
 
Aceasta chirie suportata de societate pentru spatiul in care locuieste administratorul sau este considerata avantaj in natura pentru persoana fizica respectiva.
 
Indemnizatia administratorului se incadreaza la art. 55 alin. (1), fiind considerata venit de natura salariala: "Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, ...".

La art. 55 alin. (2) sint enumerate o serie de venituri considerate venituri de natura salariala, intre care se regaseste si indemnizatia administratorlui, la litera j).
 
Mai departe, la art. 55 alin. (3) sint enumerate, fara a li limitative, categoriile de avanateje primite in legatura cu relatiile contractuale stabilite la alin. (1) si (2).

Intre acestea, la litera b) se mentioneaza ca avantaj: "cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei".

Avanatajele sint definite in norme la punctul 69 ca fiind "orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz."

Tot in norme, la punctul 70, se enumera si se defalca, fara a fi exhaustive, avanatajele prezentate in cod, la litera f) regasindu-se si contravaloarea folosintei unei locuinte in scop personal si a cheltuielilor conexe de intretinere, cum sunt cele privind consumul de apa, consumul de energie electrica si termica si altele asemenea.

Or, in cazul dvs, firma are o relatie contractuala cu administratorul - cetatean strain.
Ca urmare, chiria platita de firma este considerata avantaj pentru administrator si ar trebui impozitata prin retinere la sursa.

Dar la art. 21 alin. (4) litera l) din Codul fiscal se mentioneaza ca sint cheltuieli nedeductibile alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III.

Ca urmare, daca nu este impozitata la persoana fizica, atunci cheltuiala cu chiria este considerata nedeductibila pentru firma.
 
In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu chiria apartamentelor puse la dispozitia administratorilor, persoane fizice nerezidente, Codul fiscal prevede la art. 21, alin. (2), lit. e) si pct. 27 din HG 44/2004 pentru aplicarea Codului fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, ca sunt deductibile cheltuielile de cazare daca societatea suporta drepturile legale cuvenite acestora. Daca societatea straina suporta ea cheltuielile de delegare ale persoanelor nerezidente, atunci nici cheltuielile cu cazarea nu mai sunt deductibile pentru persoana juridica romana.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X