Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Comunicat MFP: Ultima rectificarea bugetara din 2013 a fost pusa in dezbatere

Data actualizarii: 31 Octombrie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impoziterectificarea bugetaraconsolidare fiscalaPIBcheltuieli publice


Va aducem la cunostinta ca Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere a doua si ultima rectificare bugetara din anul 2013. Rectificarea bugetara se refera la ajustarea cheltuielilor fata de prognoza de venituri, si include majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, la 2,5% pe metodologie cash si 2,6% pe metodologia ESA. Majorarea de 0,2% din PIB este destinata exclusiv cofinantarii fondurilor europene.

Rectificarea, in forma prezentata, a fost agreata cu partenerii internationali ai Romaniei, Comisia Europeana si FMI.

Necesitatea rectificarii bugetare este determinata de urmatorii factori:

1.    Nerealizarea veniturilor bugetului general consolidat fata de program, estimata la 3,71 miliarde lei in intervalul august-decembrie 2013. Executia bugetara s-a mentinut totusi in tintele agreate cu partenerii internationali, respectiv deficit de 1,3% din PIB la 9 luni, prin managementul prudent al cheltuielilor publice.
2.    Cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, ceea ce duce la necesitatea cresterii cofinantarii pentru fondurile structurale, deci o crestere de cheltuieli cu destinatie precisa de investitii.
3.    Modificarea indicatorilor macroeconomici, in sensul cresterii prognozei de PIB de la 1,9% la 2,2% si a scaderii prognozei de inflatie, cu implicatii asupra PIB-ului nominal.
4.    Realizarea unor economii in executia bugetara, in special la cheltuielile cu dobanzile (cca. 450 milioane lei), in urma scaderii substantiale a riscului de tara si a dobanzii la care se imprumuta Romania in 2013.
5.    Sustinerea cererii interne, prin nereflectarea integrala a nerealizarii de venituri in reducerea cheltuielilor.
6.    Continuarea consolidarii fiscale, prin reducerea deficitului ESA de la 3% in 2012 la 2,6% in 2013.

Cu ocazia rectificarii, s-au acordat suplimentar 354 milioane lei pentru cheltuieli salariale, din care 167 milioane lei la bugetul de stat (in principal pentru Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Justitiei) si 187 milioane lei la bugetele locale pentru invatamantul preuniversitar. S-au acordat suplimentar 77 milioane lei la bugetele locale pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilitati.

Au fost totodata suplimentate cheltuielile de investitii pentru metrou cu suma de 190 milioane lei, din care 165 milioane pentru Magistrala V si 25 milioane pentru Magistrala VI. A fost suplimentat si bugetul ANSVSA cu 23 milioane lei pentru realizarea programelor sale.
 
Principalele reduceri de cheltuieli au fost operate in functie de economiile inregistrate in  executie pe primele 9 luni. Cheltuielile de capital pe bugetul de stat se ajusteaza doar cu 62 milioane lei.

Sursa: MFP







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X