Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Acestea se corecteaza la data constatarii lor, in conformitate cu prevederile din sectiunea 2.5.2. Corectarea erorilor contabile din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014.
Erorile aferente exercitiului curent se corecteaza pe seama contului de profit si pierdere, prin stornarea operatiunilor eronate si inregistrarea corecta a operatiunilor. Stornarea se efectueaza prin inregistrarea operatiunilor initiale in rosu (sau prin inregistrarea inversa ).
Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat – cu ajutorul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile".
Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza fie pe seama rezultatului reportat, fie pe seama contului de profit si pierdere, conform politicilor contabile adoptate la nivelul entitatii.
In cazul impozitului pe veniturile microintreprinderilor Codul fiscal nu prevede distinct tratamentul aplicabil pentru corectarea erorilor contabile insa normele metodologice date in aplicarea art. 53 din Codul fiscal prevad ca ”Baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a "Conturi de venituri", potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal.”
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Din interpretarea acestor prevederi rezulta ca, in situatia in care, conform reglementarilor contabile aplicabile, se corecteaza pe seama contului de profit si pierdere un venit ce modifica baza de impozitare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor acesta se ia in calcul la stabilirea bazei impozabile asupra careia se aplica cotele pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor, in perioada in care se efectueaza corectia.
In situatia in care se corecteaza un venit din exercitiile precedente pe seama contului 1174 se vor depune declaratii rectificative pentru perioada corectata.