email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de prestari servicii cu o persoana fizica. Ce obligatii are societatea comerciala?

Contract de prestari servicii cu o persoana fizica. Ce obligatii are societatea comerciala?
cod fiscalprestari serviciiactivitati independente

Prezentam astazi cazul unei societati comerciale care are activitate imobiliara si care incheie contract de prestari servicii cu o persoana fizica neinregistrata fiscal.|

In ceea ce priveste  obiectul contractului, acesta este de furnizare in nume propriu si pe cheltuiala sa de servicii de intermediere privind semnarea antecontractului de vanzare-cumparare imobil. Acest contract nu are caracter de continuitate. In aceasta situatie, ce obligatii fiscale revin societatii?

 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit art 114 alin (2) lit g) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, in categoria veniturilor din alte surse se include si ,, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura’’.
 
,,In veniturile din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activitati independente si cap. VII Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura din titlul IV al Codului fiscal (pct 34 alin 2 din normele metodologice date in aplicarea art 114 alin 2 lit g din Codul fiscal).
 
  Asadar, persoana fizica neinregistata fiscal presteaza servicii catre societate, veniturile obtinute de respectiva persoana incadrandu-se in categoria veniturilor din alte surse.


 
Conform art 114 alin (3) din Codul fiscal: ,,Contribuabilii care obtin venituri din alte surse nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile’’.
 
Referitor la obligatiile societatii:
 
Potrivit art 115 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,, (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 114 alin. (2) lit. l).
(11) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) contribuabilii care obtin venituri din activitatile prevazute la art. 114 alin. (2) lit. g), care fac dovada inregistrarii fiscale pentru activitatea respectiva, potrivit legislatiei in materie, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere, la platitorii de venituri, la momentul platii veniturilor.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut’’.
 
 Asadar, se va retine cota de 10% reprezentand impozit pe venituri din alte surse din suma bruta care trebuie achitata persoanei fizice, avand in vedere nu aceasta persoana nu este inregistrata fiscal.

Impozitul se va declara in declaratia 100 la rubrica ,, Impozit pe venituri din alte surse’’ pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii si se va plati la bugetul de stat tot pana la aceeasi data, impozitul fiind final.

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.

Consultati ghidurile noastre specializate in contabilitate realizate de specialistii nostri contabili. >>>


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cod fiscalprestari serviciiactivitati independente


Data aparitiei: 15 Iunie 2018

Votati articolul "Contract de prestari servicii cu o persoana fizica. Ce obligatii are societatea comerciala?":
Rating:

Nota: 4.37 din 5 din 145 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X