Prezentam mai jos un model de monografia contabila pentru o macelarie, dar si alte informatii utile firmelor care au aceasta activitate.
Activitatea macelariei este activitate de productie si se organizeaza cu respectarea prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, ale OMFP 1802/2014 si ale Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1826/2003 pentru aprobarea Precizarilor referitoare la organizarea si conducerea contabilitatii de gestiune.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Monografie contabila pentru macelarie: raspunsul specialistului
Aprovizionarea cu materii prime si materiale auxiliare:
In categoria materiilor prime intra acele produse care urmeaza a fi prelucrate in vederea obtinerii produsului finit
Materialele auxiliare sunt acele produse care contribuie la obtinerea produsului finit, de ex sare, condimente etc.:
% = 401
301 Furnizori
Materii prime/ analitic tip de materie prima aprovizionat
3021
Materiale auxiliare/ analitic sare, condimente etc
4426
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Pentru obtinerea produselor finite este necesar sa existe retete de preparare pentru cele care implica procesarea carnii.
Pe baza de retetar se stabileste consumul din fiecare categorie de materie prima, carne de anumit tip, condimente etc necesar pentru obtinerea unei anumite cantitati de produs.
Costul de productie sau de prelucrare al stocurilor cuprinde cheltuielile directe aferente productiei, si anume:
- materiale directe,
- energie consumata in scopuri tehnologice, se repartizeaza pe baza unei chei de repartizare asupra produselor obtinute
- manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, se repartizeaza pe baza unei chei de repartizare asupra produselor obtinute
precum si cota cheltuielilor indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.
Costul unitar pe produs se determina pentru fiecare produs in parte din nomenclatorul de fabricatie.
Determinarea costului de productie face obiectul calculatiei costurilor si a contabilitatii de gestiune.
Iesirea din gestiune a stocurilor se consemneaza in Fisa de magazie a stocurilor.
Inregistrarea consumului de materii prime si materiale auxiliare pe baza de bon de consum intocmit, pentru materiile prime date in consum, in cursul unei zile:
601 = 301/ analitic
Cheltuieli cu materiile prime Materii prime
6021 = 3021/analitic
Cheltuieli cu materialele Materiale auxiliare
auxiliare
Inregistrarea cheltuielilor cu energia electrica, apa si alte utilitati, pe baza facturilor primite:
% = 401
Furrnizori
Cheltuieli privind energia si apa
6022
Cheltuieli privind combustibilii
4426
TVA deductibila
Inregistrarea cheltuielilor cu salariile personalului:
641 = 421
Cheltuieli cu salariile personalului Personal - salarii datorate
Si retinerile aferente:
421 = %
4315
4316
444
Inregistrarea amortizarii imobilizarilor corporale utilizate:
6811 = 2813
Cheltuieli de exploatare privind
amortizarea imobilizarilor
Inregistrarea obtinerii produsului finit la costul de productie
In costul de productie se cuprind si costurile cu manopera (salarii), consum de apa si energie electrica, amortizarea imobilizarilor corporale:
345 = 711
Produse finite Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse
Vanzarea produselor catre clienti:
411 = %
7015
Venituri din vanzarea produselor finite
4427
TVA colectata
Descarcarea din gestiune a produselor:
711 = 345
Sau transferul produselor pentru vanzare catre magazinele proprii:
371 = 345
Marfuri Produse finite
Vanzarea marfurilor catre clienti, din magazinul propriu pe baza bonurilor emise de casa de marcat:
5311 = %
Casa in lei 707
Venituri din vanzarea marfurilor
4427
TVA colectata
Descarcarea de gestiune a marfurilor vandute:
607 = 371
Cheltuieli privind marfurile Marfuri
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.