UPDATE in 18 martie. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a gasit neconstitutionale modificarile aduse legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Parlamentul aprobase anul trecut modificarea si completarea articolului 10 din Legea nr. 241/2005.
CCR a gasit neconstitutional proiectul de lege care viza aceasta modificare fiindca necesita corecturi, asa ca se va intoarce in Parlament pentru revizuire.
Conform sesizarii facute de PNL, PMP si USR, prin aceste modificari s-ar crea privilegii pentru persoanele care fac evaziune fiscala. Actiunea legislativa nu ar descuraja faptele de evaziune fiscala, ci le-ar incuraja. Faptuitorul are astfel posibilitatea de a interpreta legea, in sensul a patru posibile cazuri de evaziune fiscala descoperite, in care beneficiaza de clementa prin inlaturarea cercetarii penale/judecatoresti.
**********
Articolul vechi
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat marti un raport favorabil pentru initiativa legislativa care prevede ca persoanele acuzate de evaziune fiscala scapa de urmarirea penala in cazul in care achita integral prejudiciul, la care se adauga 20% din suma datorata. Proiectul a fost initiat de deputatul PSD Catalin Radulescu si modificat de deputatii juristi PSD si UDMR. De retinut faptul ca de aceasta prevedere se poate beneficia o singura data.
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Aceasta intiativa modifica art. 10 din Legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.
In prezent:
Articolul 10
(1) In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul acopera integral pretentiile partii civile, limitele prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
(2) Dispozitiile prevazute la alin. (1) nu se aplica daca faptuitorul a mai savarsit o infractiune prevazuta de prezenta lege intr-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1).
Ce schimbari va aduce noul proiect de lege privind evaziunea fiscala
“In cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazute la art. 8 si 9, daca, in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, se va dispune, o singura data, renuntarea la urmarirea penala."
In forma adoptata de Senat, majorarea era prevazuta cu 50%.
"In cazul acelorasi infractiuni de evaziune fiscala, daca, in cursul judecatii pana la terminarea cercetarii judecatoresti, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile, instanta va dispune, o singura data, pedeapsa amenzii penale."
"in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala prevazuta la art. 8 si 9, daca este stabilita prin hotarare judecatoreasca obligatia inculpatului de a acoperi in termen de un an de la pronuntarea sentintei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalizarile, instanta poate dispune o singura data suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere". "In situatia in care condamnatul nu acopera suma dispusa in termenul stabilit, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere se va transforma in pedeapsa inchisorii cu executare".
Proiectul legislativ poate intra miercuri pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional, pentru votul final.