email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aport in natura. Ce implicatii fiscale si contabile apar?

aport in naturaterenuricladirievaluarerezervereevaluaretransfer
In analiza urmatoare, avem ca exemplu o firma A care detine un teren si cladiri in cuantum total de 1.000.000 lei. Societatea A doreste sa devina actionar majoritar la societatea B aducand aport in natura terenurile si cladirile existente pe societatea A. Pentru aceasta operatiune face o evaluare la teren si cladiri, iar acesta valoare creste de la 1.000.000 la 1.500.000. Va inregistra pe societatea A cresterea de valoare a terenului si cladirilor pe seama rezervelor din reevaluare si va transfera aceste active catre societatea B ca aport in natura la capitalul social al lui B unde va detine 100% din actiuni.
 
Vom vedea daca vor fi impozitate pe profit rezervele din reevaluare inregistrate la societatea A in momentul transferului de active. De asemenea, stabilim daca se va face vreo ajustare in favoarea bugetului de stat in ceea ce priveste TVA-ul ca urmare a transferului de active de la societatea A la societatea B (nou infiintata neplatitoare de TVA la infiintare).
 
Totodata, vom vedea care sunt implicatiile fiscale pentru cele doua societati A si B daca ulterior va fi cooptata in societatea B o persoana fizica care va veni cu aport la capitalul lui B cu 1.500.000 in numerar devenind actionar cu 50% din societatea B.
 
 
Raspuns: Conform pct. 99 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 in contabilitate se inregistreaza doar reevaluarile efectuate la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat imobilizarile corporale sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu. Amortizarea calculata pentru imobilizarile corporale astfel reevaluate se inregistreaza in contabilitate incepand cu exercitiul financiar urmator celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
 
Pct. 101 din aceleasi reglementari prevede ca evaluarile efectuate cu ocazia reorganizarilor de intreprinderi (fuziuni, divizari) nu constituie reevaluare in sensul prezentelor reglementari contabile, aceste evaluari efectuandu-se in scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilant. Fac exceptie cazurile in care data situatiilor financiare care stau la baza reorganizarii coincide cu data situatiilor financiare anuale.
 
Asadar, reevaluarea terenului si cladirilor efectuata in vederea aducerii acestora ca aport la capitalul social al societatii B nu se inregistreaza in contabilitatea societatii A.
 
Conform pct. 264 alin. (2) din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 pe seama veniturilor financiare (contul 768 "Alte venituri financiare") se recunosc diferenta dintre valoarea imobilizarilor financiare dobandite si valoarea neamortizata a imobilizarilor care au constituit obiectul participarii in natura la capitalul altor entitati, precum si diferenta dintre valoarea participatiilor primite ca urmare a participarii cu creante la capitalul altor entitati si valoarea nominala a creantelor care fac obiectul participatiei, la data dobandirii acelor titluri. Similar se inregistreaza si valoarea titlurilor primite fara plata, potrivit legii.
 
Pentru exemplificare consideram urmatoarele:
 
Valoarea de aport:    1.500.000 lei - conform raportului de expertiza
Valoarea contabila:     500.000 lei - costul de achizitie al terenului/cladirilor
 
Inregistrari contabile la data aportului:
 
Scoaterea din evidenta a terenului si inregistrarea imobilizarilor financiare sub forma de interese de participare:
 
                 263            =        211/212        500.000 lei
             "Interese de participare"                        Terenuri/Cladiri
 
Diferenta dintre valoarea participatiilor dobandite si valoarea contabila a terenului care constituie obiectul participarii in natura la capitalul societatii B se inregistreaza pe seama veniturilor financiare (contul 768 "Alte venituri financiare")
            263        =        768            1.000.000 lei  
         "Interese de participare"                   "Alte venituri financiare"
 
Daca ulterior societatea cesioneaza 50% din partile sociale inregistrarile contabile vor fi:
 
a. Cesiunea partilor sociale:
 
Cesiunea partilor sociale:
 
461        =        7641
          "Debitori diversi"    "Venituri din imobilizari financiare cedate"
Incasarea creantei:
 
5121        =        461
          "Conturi la banci"        "Debitori diversi"
Scoaterea din evidenta a titlurilor:
6641        =        263
"Cheltuieli privind imobilizarile      Interese de participare"
        financiare cedate"         
 
Conform pct. 412 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare consolidate, aprobate prin OMFP 1802/2014 capitalul social subscris si varsat se inregistreaza distinct in contabilitate, pe baza actelor de constituire a persoanei juridice si a documentelor justificative privind varsamintele de capital.
 
Contabilitatea analitica a capitalului social se tine pe actionari sau asociati, cuprinzand numarul si valoarea nominala a actiunilor sau a partilor sociale subscrise si varsate.
 
In cazul cesiunii partilor sociale, tranzactia se efectueaza intre cesionar si cedent. Drept urmare, societatea ale carei parti sociale sunt cesionate – societatea B- inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.
 
Conform art. 23 lit. i) din Codul fiscal sunt neimpozabile veniturile din evaluarea/reevaluarea/vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana sau la o persoana juridica straina situata intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, daca la data evaluarii/reevaluarii/vanzarii/cesionarii inclusiv contribuabilul detine pe o perioada neintrerupta de un an minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care are titlurile de participare. Nu intra sub incidenta acestor prevederi veniturile din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana de o persoana juridica rezidenta intr-un stat cu care Romania nu are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri.
 
In ceea ce priveste taxa pe valoare adaugata, conform art. 270 alin. (7) din Codul fiscal, transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, precum vanzarea sau aportul in natura la capitalul unei societati, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 266 alin. (2), in conditiile stabilite prin normele metodologice.
 
Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia divizarii sau fuziunii, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania in sensul art. 266 alin. (2).
 
Atat in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia transferului de active sau, dupa caz, si de pasive, realizat ca urmare a altor operatiuni decat divizarea sau fuziunea, cat si in cazul transferului tuturor activelor sau al unei parti a acestora efectuat cu ocazia divizarii sau fuziunii, primitorul activelor este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.
 
Pentru ca o operatiune sa poata fi considerata transfer de active, in sensul art. 270 alin. (7) din Codul fiscal, primitorul activelor trebuie sa faca dovada intentiei de a desfasura activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri. Primitorul activelor are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea acestei conditii. Pentru calificarea unei activitati ca transfer de active nu este relevant daca primitorul activelor este autorizat pentru desfasurarea activitatii care i-a fost transferata sau daca are in obiectul de activitate respectiva activitate.
 
In aceste conditii aportul in natura nu este operatiune impozabila din punct de vedere al TVA. Persoana impozabila care este beneficiarul transferului – societatea B - este considerata ca fiind succesorul cedentului, indiferent daca este inregistrata in scopuri de taxa sau nu. Beneficiarul va prelua toate drepturile si obligatiile cedentului, inclusiv pe cele privind livrarile catre sine prevazute la art. 270 alin. (4) din Codul fiscal, ajustarile deducerii prevazute la art. 304 si 305 din Codul fiscal.
 
Daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor conform art. 305 sau 332 din Codul fiscal  si sa depuna in acest sens declaratia prevazuta la art. 324 alin. (8) din Codul fiscal - Formularul 307.
 
Momentul de referinta pentru determinarea datei de la care incepe ajustarea taxei, in cazul bunurilor de capital, nu este data transferului, ci data obtinerii bunului de catre cedent, conform art. 305 sau 332 din Codul fiscal, dupa caz. Cedentul va trebui sa transmita cesionarului o copie de pe registrul bunurilor de capital, daca acestea sunt obtinute dupa data aderarii.
 
Conform art. 320  alin. (12) din Codul fiscal transferul trebuie evidentiat intr-un document care trebuie sa contina urmatoarele informatii:
   a) un numar de ordine secvential si data emiterii documentului;
   b) data transferului;
   c) denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare in scopuri de TVA, prevazut la art. 316, al ambelor parti, dupa caz;
   d) o descriere exacta a operatiunii;
   e) valoarea transferului.

 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Consultant fiscal, Expert contabil 
 
 

de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aport in naturaterenuricladirievaluarerezervereevaluaretransfer


Data aparitiei: 07 Iulie 2017

Votati articolul "Aport in natura. Ce implicatii fiscale si contabile apar?":
Rating:

Nota: 1.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X