Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vouchere acordate salariatilor de sarbatori. Care este tratamentul fiscal?

Data aparitiei: 05 Decembrie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vouchere acordate salariatilor de sarbatori. Care este tratamentul fiscal?
tichete cadoutratament fiscalcod fiscal

Multi angajatori isi recompenseaza salariatii cu cadouri si prime in perioada sarbatorilor de iarna. Tichetele cadou reprezinta de multe ori cele mai simple solutii, insa pot sa intervina si in acest caz neclaritati in contabilitate.
 

Spre exemplu, daca un angajator achizitioneaza din incinta unui mall vochere cadou, cu ocazia Craciunului, acestea vor avea acelasi tratament fiscal ca tichetele? Si daca da, ce proceduri trebuie intocmite si care este tratamentul fiscal?

Daca va “bantuie” aceleasi neclaritati, gasiti rezolvarea in analiza efectuata de expertul nostru in domeniu.

 

Tratament fiscal pentru vochere cadou: raspunsul specialistului


Potrivit art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, cat si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
 
Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatilor, cat si cele oferite in beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
 
Pentru cadourile oferite in limita plafonului nu se datoreaza contributii, nici retinute salariatului, nici de angajator, conform art. 142 lit. b) din Codul fiscal si al punctului 5 alin. (1) din Normele metodologice care precizeaza ca partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.


 
Astfel, pentru cadourile in bani si in natura acordate cu ocazia Craciunului (in speta voucherele achizitionate din incinta unui mall) se aplica un tratament similar tichetelor cadou acordate cu ocazia Craciunului.Pentru a se aplica acest tratament, avantajele vor fi prevazute in contractul de munca (sau intr-un act aditional la contractul de munca).De asemenea, trebuie sa aveti dovada acordarii acestor vouchere salariatilor (de exemplu, un proces-verbal de predare-primire).

 

Cititi si cum se vor aplica normele metodologice privind acordarea tichetelor de masa, a voucherelor de vacanta si a tichetelor cadou, potrivit unui nou proiect al Mnisterului de Finante.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X