In data de 14 decembrie, pe site-ul ANAF, a fost publicat un proiect de OPANAF pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF pentru stabilirea valorii de stingere a creantelor fiscale prin operatiunea de dare in plata.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2016 au intrat in vigoare prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ care aduce imbunatatiri modului de administrare a creantelor fiscale.
Potrivit acestui act normativ, o modalitate de stingere a creantelor fiscale este cea prevazuta la art. 263 din actul normativ mai sus invocat, respectiv prin trecerea in proprietatea publica a statului a "bunurilor imobile reprezentand constructie si teren aferent, precum si terenuri fara constructii, dupa caz, chiar daca acestea sunt supuse executarii silite de catre organul fiscal competent", ca urmare a unei cereri depusa de catre debitor.
In sensul celor de mai sus, potrivit art.263 alin.(5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal competent "(...) transmite cererea, insotita de propunerile sale, comisiei numite prin ordin al ministrului finantelor publice (…). In aceleasi conditii se stabileste si documentatia care insoteste cererea", fiind astfel emis Ordinul ministrului finantelor publice nr.1054/2016 pentru aprobarea componentei si a regulamentului de organizare si functionare al Comisiei pentru analiza si solutionarea cererilor debitorilor care solicita stingerea unor creante fiscale, prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile, precum si de stabilire a documentatiei care insoteste cererea.
De asemenea, conform prevederilor art.1 lit.k) din Anexa 3 la Ordinul ministrului finantelor publice nr.1054/2016, cererea debitorului privind stingerea creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, prin trecerea in proprietatea publica a statului a unor bunuri imobile proprietatea acestuia cuprinde "mentiunea debitorului/debitorului garant ca a luat la cunostinta despre valoarea la care se face stingerea creantelor fiscale stabilita prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."
Astfel, prin proiectul de act normativ s-a reglementat valoarea la care se face stingerea creantelor fiscale prin dare in plata, respectiv:
a) in cazul debitorilor pentru care nu s-a deschis procedura insolventei/ debitorului garant persoana juridica, la valoarea cea mai mica pentru fiecare bun imobil in parte, dintre valoarea stabilita prin evaluare a bunurilor imobile, in conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si valoarea de inventar a bunurilor imobile, evidentiata in contabilitate, reevaluata in conformitate cu ultimele reglementari legale in vigoare.
b) in cazul debitorului garant persoana fizica, la valoarea stabilita prin evaluare a bunurilor imobile, in conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
c) in cazul debitorului pentru care s-a deschis procedura insolventei, la valoarea de lichidare din raportul de evaluare, stabilita potrivit art.154 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Iata mai jos continutul ordinului!
Art. 1 Creantele fiscale administrate de organul fiscal central, cu exceptia celor cu retinere la sursa si a accesoriilor aferente acestora, a drepturilor vamale si a altor creante transmise spre colectare organului fiscal central, pot fi stinse, la cererea debitorului, oricand, cu acordul creditorului fiscal, prin trecerea in proprietatea publica a statului a bunurilor imobile reprezentand constructie si teren aferent, precum si terenuri fara constructii, dupa caz, chiar daca acestea sunt supuse executarii silite de catre organul fiscal competent.
Art.2 Stingerea creantelor fiscale, potrivit art.1, se face: a) in cazul debitorilor pentru care nu s-a deschis procedura insolventei/ debitorului garant persoana juridica, la valoarea cea mai mica pentru fiecare bun imobil in parte, dintre valoarea stabilita prin evaluare a bunurilor imobile, in conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare si valoarea de inventar a bunurilor imobile, evidentiata in contabilitate, reevaluata in conformitate cu ultimele reglementari legale in vigoare. b) in cazul debitorului garant persoana fizica, la valoarea stabilita prin evaluare a bunurilor imobile, in conformitate cu prevederile art.232 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. c) in cazul debitorului pentru care s-a deschis procedura insolventei, la valoarea de lichidare din raportul de evaluare, stabilita potrivit art.154 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare bun imobil in parte.
Art.3 Data stingerii creantelor fiscale prin dare in plata este data procesului-verbal de trecere in proprietatea publica a statului a bunurilor imobile.
Art.4 Directia generala de administrare a marilor contribuabili, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si unitatile subordonate acestora vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.