Operatorii economici din Romania ar putea fi protejati prin lege de abuzurile institutiilor statului, potrivit unui proiect de lege inregistrat in data de 18 iunie la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
Scopul prezentei legi este de a asigura baza legala necesara prin care operatorli economici din Romania sa fie protejati impotriva eventualelor abuzuri ale institutiilor statului. Legea face referire la actele institutiilor statului cu atributii de Supraveghere, autorizare sau control a activitatii operatorilor economici, in urma carora se constata eventuale datorii si/sau penalitati de intarziere ori se aplica amenzi. Aceste sume nu afecteaza incasarile statului prognozate pe diferite categorii, intrucat nu poti estima in ce masura agentii economici vor incalca diverse prevederi sau reglementari legislative.
ART. 5
(1) In exercitarea atributiilor de supraveghere, autorizare sau control a activitatii operatorilor economici, institutiile statului emit acte individuale in legatura cu un operator economic.
(2) Operatorii economici care se considera nedreptatiti pot formula plangere prealabila impotriva dispozitiei obligatorii din actul individual emis, in temeiul Legii contenciosului administrativ nr. 994/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Solutionarea plangerilor prealabile formulate impotriva dispozitiei obligatorii se face de catre institutia statului emitente a actului individual respectiv.
(4) Plangerea prealabila suspenda executarea dispozitiei obligatorii.
(5) Plangerea prealabila va fi solutionata prin decizie motivata, in termen de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii. Decizia este definitiva.
(6)Impotriva deciziei se poate formula actiune in termen de 15 zile lucratoare de la comunicarea acesteia in temeiul Legii contenciosului administrative nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7) Introducerea actiunii suspenda executarea dispozitiei obligatorii pana la solutionarea definitive si irevocabila a cauzei.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
ART. 6
(1) In cazul obtinerii unei solutii favorabile, atat operatorul economic cat si institutia statului au dreptul la despagubiri, majorari si/sau penalitati de intarziere.
(2) Acestea vor fi stabilite de instanta de judecata in conformitate cu prevederile legale in materie aplicabile la acea data.
“Aceasta lege nu se refera la obligatiile curente ale agentilor economici, care sunt obligatorii a fi platite lunar, trimestrial sau anual. Dupa caz, ci la actele individuale emise de institutiile statului cu atributii de supraveghere, autorizare sau control a activitatii operatorilor economici, urmare a controalelor efectuate in exercitarea acestor atributii. Este de fapt o completare a Legii prevenirii prin care operatorii economici vor avea posibilitatea sa utilizeze instrumente legale si egale cu statul atunci cand se considera nedreptatiti de organele de contol in interpretarea prevederilor legii sau au o opinie divergenta cu reprezentantii organelor de control.”, se precizeaza in expunerea de motive a proiectului.
Este vorba, in esenta, de aplicarea principiului potrivit caruia, orice persoana fizica sau juridica are dreptul sa conteste un act individual, nu doar la la institutia care a emis acel act, ci si la o institutie superioara, in cazul de fata instantele de judecata, iar pana cand aceasta institutie neutra, va stabili care din parti are dreptate, dispozitiile obligatorii din acel act individual, emise in mod unilateral de catre institutia statului, sa fie suspendate, astfel incat sa nu fie afectata activitatea operatorului economic.
Solutia propusa pentru companii este similara cu cea aplicabila in cazul suspendarii permisului de conducere; persoana care se considera nedreptatita de o astfel de masura poate introduce actiune in instanta si pana la pronuntarea unei solutii definitive si irevocabile isi primeste permisul de conducere inapoi.
Consultati documentele atasate mai jos: