Angajatorul are de indeplinit anumite obligatii in perioadele cu temperaturi extreme, astfel incat sa asigure protectia persoanelor incadrate in munca.
Ca urmare a avertizarilor emise de Administratia Nationala de Meteorologie referitoare la temperaturile ce vor fi atinse in zilele urmatoare, in care disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii, Inspectia Muncii, prin intermediul inspectoratelor teritoriale de munca, va controla respectarea masurilor ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
“Angajatorii sunt obligati sa asigure conditii minime pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, asigurarea apei minerale, cate 2-4 litri de persoana pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri., atrage atentia ITM Harghita.
Angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale:
a) Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
- reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
- asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- alternarea efortului dinamic cu cel static;
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
b) pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
- asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
- asigurarea echipamentului individual de protectie;
-asigurarea de dusuri.
In cazul in care angajatorii nu pot sa asigure conditiile prezentate mai sus, sunt obligati prin lege sa faca anumite modificari in programul de lucru. Spre exemplu, pot sa reduca durata zilei de munca, sa esaloneze lucrul pe ore (dimineata si dupa-amiaza) si altele.
ATENTIE!
Nerespectarea prevederilor Ordonantei 99/2000 se sanctioneaza cu amenda de la 1500 – 2500 lei!
Inregistrarea in evidenta contabila: sarcinile contabilului
Tinand cont de conditiile pe care trebuie sa le respecte angajatorul, si contabilul va avea anumite sarcini atunci cand sunt temperaturi extreme. Cheltuielile efectuate de angajator (inclusiv apa acordata gratuit angajatilor) nu trebuie tratate drept cheltuieli de protocol care se inregistreaza in debitul contului 623 „cheltuieli de protocol, reclama si publicitate”, supuse limitarii fiscale la nivelul cotei de 2% , ci in debitul contulul 658 „alte cheltuieli de exploatare" dezvoltat intr-un analitic distinct, fara ca sumele respective sa fie limitate la determinarea rezultatului fiscal. daca se respecta cantitatile reglementate prin lege.
Aceste cheltuieli efectuate de angajator, impuse prin lege, nu trebuie inregistrate in evidenta contabila in debitul contului 6458”alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala „deoarece astfel de cheltuieli se supun limitarii fiscale conform prevederilor art.25 alin.3 lit.b din codul fiscal, prin aplicarea cotei de 5%, asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Tva –ul la achizitie este deductibil fiscal.