Se cunoaste faptul ca firmele din constructii sunt obligate, pana in anul 2028, sa acorde cel putin salariul minim de 3.000 de lei brut pentru angajatii lor. Se adauga facilitati fiscale legate de reduceri si scutiri de taxe pe munca cu respectarea anumitor conditii. Insa cum se procedeaza in cazul in care societatea are activitate temporara in domeniul constructiilor?
O firma de comert, cod CAEN 4673, cumpara o masina de taiat gresie si faianta pentru a face plinta, glafuri sau pentru a taia gresia, faianta la dimensiunea dorita de client. Specialistul ne va lamuri daca pentru aceasta activitate este nevoie de un nou cod CAEN sau daca se pot efectua aceste servicii sub codul CAEN 4673. Daca nu, cu un cod CAEN unde s-ar incadra? Daca acesta este din domeniul constructiilor este nevoie sa majorareze alariile pentru toti angajatii avand in vedere ca aceasta activitate ar reprezenta o foarta mica parte din cifra de afaceri?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Citeste si: Monografie contabila pentru o firma cu domeniul de activitate in constructii
Activitate temporara in domeniul constructiilor: raspunsul specialistului
Pentru ca angajatorul sa poata desfasura activitati in domeniul constructiilor trebuie sa fie autorizat in acest sens la Registrul comertului.
Codul CAEN 4673 da dreptul angajatorului sa efectueze activitati de comert cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructie si echipamentelor sanitare. Daca acesta este singurul cod CAEN autorizat, angajatorul nu poate presta activitati de taiere a gresiei si faiantei.
Actualizand activitatile secundare pe care le poate desfasura unitatea cu un cod CAEN din domeniul constructii, de exemplu 2370 – Taierea, fasonarea si finisarea pietrei, angajatorul va fi supus legislatiei aplicabile angajatorilor care presteaza activitati in domeniul constructii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examen Consultant Fiscal 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Conditiile in care se acorda facilitatile in domeniul constructiilor au fost modificate incepand cu data de 20 iulie 2019 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor publicata in Monitorul Oficial nr. 507 din 21 iunie 2019. Ca urmare a acestor modificari, facilitatile in domeniul constructiilor se aplica in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:
1. angajatorii desfasoara activitati in sectorul constructii care cuprind:
2. angajatorii realizeaza cifra de afaceri din activitatile mentionate mai sus si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.
3. veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar.
Cand o societate activeaza intr-un alt domeniu si, temporar, urmeaza sa desfasoare partial activitate in domeniul constructiilor, chiar daca numai o parte dintre salariati isi vor desfasura activitate in domeniul constructiilor, trebuie majorate salariile brute pentru toti salariatii.
Astfel, daca societatea desfasoara activitate in domeniul constructiilor, se va acorda tuturor salariatilor, indiferent de functie, salariul de baza minim brut de 3.000 lei.
Majorarea salariilor se va realiza printr-o decizie a angajatorului (pentru fiecare salariat) in care se va mentiona expres perioada de desfasurare a activitatii in domeniul constructiilor si deci de majorare a salariilor la 3.000 lei. La incetarea activitatii in domeniul constructiilor, se va reveni automat la salariul anterior.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabriela Dita - Consilier juridic.