UPDATE in 7 august 2019. Ordonanta Guvernului nr. 6 din 2019 privind instituirea unor facilitati fiscale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 648 din 05 august 2019.
Pentru a beneficia de facilitatile oferite prin OG nr. 6/2019, debitorii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii si sa depuna la ANAF o notificare prealabila pana la data de 30 septembrie 2019.
Solicitarea de restructurare se poate depune in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a OG 6/2019, sub sanctiunea decaderii.
Cererea de anulare a accesoriilor se depune dupa indeplinirea conditiilor, dar nu mai tarziu de 15 decembrie 2019.
1. Masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai MARI de un milion lei. Mai multe info aici. >>
2. Anularea accesoriilor in cazul datoriilor SUB un milion lei daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019. Mai multe info aici. >>
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
**********
Guvernul a dat unda verde amnistiei fiscale despre care s-a tot discutat in ultima perioada. Datornicii cu restante catre stat la sfarsitul lui 2018 vor putea beneficia de facilitati suplimentare pentru plata acestor datorii, potrivit unei ordonante adoptate miercuri de Guvern.
In cazul facilitatilor acordate pentru datoriile mai mari de 1 milion de lei se vorbeste despre o reducere a principalului cu pana la 50%. In cazul datoriilor mai mici de 1 milion de lei, vor fi anulate accesoriile, insa numai daca obligatiile bugetare principale sunt achitate pana la data de 30 noiembrie 2019.
Aceste facilitati fiscale vor fi aplicate atat persoanelor fizice, companiilor private si de stat, cat si organizatiilor neguvernamentale, institutiilor publice si unitatilor administrativ-teritoriale, a declarat premierul Romaniei, Viorica Dancila.
Prin aceasta schimbare se propune adoptarea de masuri pentru asigurarea stabilitatii economice si a echilibrului bugetar.
Facilitatile fiscale acordate in functie de valoarea obligatiilor bugetare vizeaza pe de o parte masuri de restructurare a obligatiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion lei, iar pe de alta parte anularea accesoriilor in cazul datoriilor sub un milion lei daca obligatiile bugetare principale se achita pana la 30 noiembrie 2019.
Pentru persoanele fizice si entitatile fara personalitate juridica se aplica masura anularii dobanzilor si penalitatilor indiferent de cuantumul datoriilor acumulate catre bugetul de stat, daca achita obligatiile principale pana la 30 noiembrie 2019.
Echipa contabilul.ro a mai prezent date despre aceste facilitati fiscale si in alte articole. Referitor la diminuarea arieratelor au fost luate in calcul doua scenarii, care propun instituirea de facilitati fiscale in functie de valoarea obligatiilor bugetare restante la data de 31 decembrie 2018.