Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Garantia de conformitate versus garantia comerciala. Care sunt indatoririle unei societati

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Garantia de conformitate versus garantia comerciala. Care sunt indatoririle unei societati
garantietvataxeachizitii

Cunosti diferenta dintre garantia de conformitate si garantia comerciala? Una dintre acestea este obligatorie pentru societatile din Romania, daca comercializeaza produse, iar cealalta este optionala.
 

Dezbatem mai jos cazul unei societati care, in baza unui contract incheiat cu un client, a stabilit o perioada mai mare de garantie decat cea standard. Este important de precizat ca atat furnizorul, cat si clientul sunt persoane juridice romane platitoare de TVA.
Expertul nostru ne va prezenta in continuare care este diferenta dintre cele doua tipuri de garantii si cum se factureaza.
 

Garantia de conformitate versus garantia comerciala: raspunsul specialistului

In prezent, societatile din Romania ce comercializeaza produse sunt obligate sa respecte garantia legala de conformitate. Garantia comerciala este optionala.

In tara noastra, garantia legala de conformitate este prevazuta de art. 4 – pct. 1 lit. e din OUG 34/2014 si de art. 5-14 din Legea nr. 449/2003.

Conform prevederilor, in primele 6 luni de la cumparare, consumatorul nu trebuie sa dovedeasca neconformitatea, se considera ca aceasta a existat la data cumpararii. Pentru perioada de la 6 luni la 2 ani, lipsa conformitatii va trebui dovedita de consumator.

Garantia comerciala este un instrument de marketing si e optionala durata e stabilita de comerciant.

Garantia de conformitate este obligatorie, are o durata de 2 ani in general, la bunurile de larg consum.

In situati descrisa,este vorba despre o garantie comerciala extinsa pe perioada decisa de furnizor si acceptata de client prin plata convenita.

Practic, nu este o garantie in sensul celor care sunt neimpozabile din punct de vedere al tva. Nu este vorba de o garantie ce urmeaza a fi restituita, ci de o plata pentru un serviciu pentru inlocuirea produsului. De exemplu, din stocul de siguranta sau reparatii la produsul livrat.

Asadar garantia este, de fapt, o prestare de servicii prin care furnizorul se obliga sa efectueze reparatii pe cheltuiala in perioada convenita, in conditiile prevazute in contract.

Potrivit OMFP 1802/2014, costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.

In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.

Prin urmare se factureaza garantia comerciala cu tva 19%, iar daca vindeti marfuri respectiva optiune suplimentara se include in valoarea facturii:
411 = % 707,704,4427

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X