Fiscul va avea obligatia de a ridica imediat popririle de pe conturile bancare ale contribuabililor, daca persoanele respective si-au achitat datoriile, conform unei ordonante adoptate marti. Florin Citu, ministrul Finantelor Publice, promite ca propririle vor fi trebui ridicate “in cel mult o ora”.
„O modificare pe care am propus-o astazi a fost la Codul de Procedura Fiscala in vedera simplificarii procedurilor de administrare a creantelor fiscale, s-a facut reglementarea instituirii si ridicarii popririi in mod electronic, astfel incat poprirea sa fie ridicata la indestularea sumei poprite, iar debitorului sa-i fie eliberate conturile cat mai repede", a anuntat ministrul Finantelor Florin Citu, luni, la finalul sedintei de Guvern.
Florin Citu a mai adaugat ca scopul acestui sistem este de a efectua ridicarea propririlor, electronic, in maxim o ora, dupa ce a fost facuta plata datoriilor.
„Este o masura de care toata lumea in Romania avea nevoie. Stiti foarte bine pana acum cat de complicat era de fiecare data cand cineva avea o problema, erau conturile poprite si apoi trebuia sa mergi la fiecare banca cu dovada ca ai facut plata catre ANAF. Acesta este un prim pas cu o solutie dezvoltata intern la Ministerul Finantelor Publice si ANAF. Urmeaza, bineinteles, o updatare a acestei solutii in perioada urmatoare, cu sistemul bancar, ca sa fie cat mai prietenoasa cu utilizatorii”, a declarat ministrul Finantelor, dupa sedinta de Guvern.
Cum va fi posibila ridicarea popririi repede
Intrebat ce inseamna “cat mai repede” in cazul popririlor, Citu a oferit explicatii suplimentare precizand ca este vorba despre existenta unui algoritm care ordoneaza conturile in functie de anumite criterii.
“Este un algoritm care ordoneaza conturile in functie de sumele din conturi si apoi se face poprirea in functie de suma din conturi si se opreste dupa ce s-a indestulat, s-a luat toata suma. Apoi toate conturile sunt eliberate.”
Citu a mai completat ca ridicarea popririi electronice va fi facuta in “mai putin de cateva ore, se poate face instant, inteleg ca sistemul poate sa lucreze aproape instant, deci nu o sa existe 24 de ore sau nici macar o ora. In cel mult 24 o face, si azi. Modul electronic este sa lucram in cel mult o ora. Va fi notificata atat banca, cat si angajatorul”.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Citeste si: Termenul pentru depunerea Declaratiei unice si Declaratiei 230 ar putea fi prelungit. Iata noua data limita!