Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Vanzari in afara tarii. Exista obligatia utilizarii casei de marcat?

Data aparitiei: 04 Iunie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vanzari in afara tarii. Exista obligatia utilizarii casei de marcat?
caencasa de marcatvanzari

Vanzarile in afara tarii, fie ca este vorba despre bunuri ori de prestari servicii, catre persoane fizice atrage anumite obligatii pentru o societate. Vom afla in studiul de caz prezentat daca printre acestea se numara si utilizarea casei de marcat.
 

Pentru incasarea facturilor se pot emite chitante sau este obligatorie casa de marcat? Si cand se face incasarea in euro? Raspunsurile la aceste intrebari le veti afla in continuare de la expertul nostru - Anca Ivanov.
 

Vanzari in afara tarii - obligatii: raspunsul specialistului

In cazul in care vanzarea se face in Romania catre nerezidenti prin comis-voiajori, nu aveti obligatia de a utiliza casa de marcat deoarece la art. 2 din OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale se prevede:

“Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1) incasarile efectuate din urmatoarele activitati:
(…)

h) comertul cu amanuntul prin comis-voiajori, precum si prin corespondenta, cu exceptia livrarilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine si unitatile de alimentatie publica, pe baza de comanda;”

Articolul 2^1

“In situatiile in care pentru incasarea cu numerar a contravalorii bunurilor livrate cu amanuntul si a serviciilor efectuate catre populatie, in cazul activitatilor prevazute la art. 2 lit. f), h), i)-l) nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale, este obligatorie emiterea de chitante, in conditiile legii. “



(s-a prezentat aceasta exceptie deoarece codul CAEN comunicat este: 4799 “Comert cu amanuntul efectuat in afara magazinelor, standurilor, chioscurilor si pietelor”).
 
In cazul in care vanzarea se face numai in afara tarii, atunci nu aveti nicio obligatie legata de casa de marcat.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Normele de aplicare a OUG 28/1999, “in sensul art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 (…), prin operatori economici se intelege persoanele fizice si juridice, intreprinderile familiale, precum si orice alte entitati, cu exceptia institutiilor publice, care incaseaza, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie (…)”.

Prin urmare,OUG 28/1999 se aplica numai pentru incasarile provenind din bunurile vandute / serviciile prestate pe teritoriul Romaniei. Legislatia romaneasca nu impune utilizarea/fiscalizarea caselor de marcat pentru incasarile efectuate in afara teritoriului Romaniei.

Pentru obligatia de utilizare a unor aparate similare pe teritoriul altor state va puteti adresa autoritatilor in domeniu din statele respective.

Pentru incasarea cu numerar a contravalorii facturilor, in conditiile in care nu sunteti obligati sa detineti casa de marcat, veti emite chitante in lei sau in valuta.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X