Agentia Nationala de Administrare Fiscala le recomanda contribuabililor sa depuna Declaratia unica prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale, termenul de depunere a formularului ”Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoane fizice” a fost prorogat pana la data de 30 iunie 2020, inclusiv.
Tot prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 s-a stabilit ca, daca Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se depune pana la 30 iunie 2020 inclusiv, se acorda urmatoarele bonificatii:
a) pentru plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate, reprezentand obligatii fiscale anuale pentru anul 2019, se acorda o bonificatie de 5% din aceste sume, daca toate aceste obligatii fiscale de plata se sting prin plata sau compensare, integral pana la data 30 iunie 2020 inclusiv;
b) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
In conditiile actuale, cand este foarte importanta respectarea distantarii sociale, ANAF aminteste contribuabililor ca pot depune Declaratia unica prin mijloace electronice de transmitere la distanta:
- prin intermediul serviciului "Spatiul Privat Virtual" (SPV);
- pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnatura electronica calificata.
De asemenea, institutia subliniaza ca nu exista obligatia de a anexa, la depunerea declaratiei, documente doveditoare ale veniturilor. Exceptia o reprezinta persoanele fizice nerezidente care obtin venituri in Romania, ce trebuie sa ataseze certificatul de rezidenta fiscala. In cazul in care declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, aceste documente se ataseaza in format electronic.