email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Economiei: Au fost aprobate granturile in valoare de un miliard de euro pentru IMM-uri

Ministerul Economiei: Au fost aprobate granturile in valoare de un miliard de euro pentru IMM-uri
granturiimmajutor de stat

Guvernul Romaniei a adoptat la finalul lunii iulie Ordonanta de urgenta pentru deschiderea a 3 scheme de finantare pentru IMM-urile care au fost puternic afectate de criza coronavirusului COVID-19, a anuntat Ministerul Economiei.

Acest proiect este  cuprins in Planul national de investitii si relansare economica, initiat de Ministerul Fondurilor Europene si administrat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Masurile adoptate de Executiv vizeaza sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operational Competitivitate 2014 – 2020, in cuantum de 1 miliard de euro, a intreprinderilor mici si mijlocii, prin acordarea de microgranturi, granturi pentru capital de lucru si granturi pentru investitii, se mai specifica in comunicat.

Prin masurile adoptate astazi, un miliard de euro intra direct in economie, prin IMM-urile care vor primi o injectie directa de capital de lucru si fonduri pentru extinderea sau realizarea de capacitati de productie. Banii trebuie sa ajunga la firme pana la sfarsitul acestui an. Este un proiect ambitios, pe care ne-am angajat ca il vom duce la bun sfarsit si asa vom face.”, a declarat ministrul Virgil Popescu.
 

Mai exact, iata ce reprezinta cele trei forme de sprijin din fonduri externe nerambursabile:

microgranturi pentru microintreprinderi, acordate din fonduri externe nerambursabile sub forma de suma forfetara;
granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor sub forma de suma forfetara si in procent din cifra de afaceri;
granturi pentru investitii productive acordate IMM-urilor din fonduri externe nerambursabile in baza evaluarii proiectului de investitii depus.
 

Microgranturile, cu o valoare de 2.000 euro, se acorda o singura data, sub forma de suma forfetara si sunt destinate beneficiarilor:

a) intreprinderilor mici si mijlocii care fac dovada prin situatiile financiare depuse ca nu detin salariati cu contract individual de munca la data de 31.12.2019;
b) PFA, ONG-uri cu activitate economica in unul din domeniile de activitate prevazute in Anexa nr 1;

c) PFA/CMI daca au fost implicte in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentul pacientilor diagnosticati cu COVID-19 care nu au beneficiat de stimulentul medicat acordat in baza OUG 43/2020.

Suma forfetara de 2.000 euro se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate in Schema de ajutor de stat.

Cererile de finantare depuse in cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate in ordinea depunerii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Bugetul alocat pentru acordarea de microgranturi este in valoare totalade 100 milioane euro.

Granturile destinate capitalului de lucru vor avea valoare cuprinsa intre 2.000 si 150.000 euro, fondurile alocate fiind in valoare de 350 milioane euro.

Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizeaza pe baza de cota procentuala din cifra de afaceri, fiind destinat IMM-urilor a caror activitate a fost afectata de raspandirea virusului COVID-19 sau a caror activitate a fost interzisa sau redusa prin ordonante militare pe perioada starii de urgenta si/sau pe perioada starii de alerta.

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileste in transe, in functie de cifra de afaceri aferenta anului 2019 si reprezinta 15% din aceasta, nu mai putin de 2.000 euro si nu mai mult de 150.000 euro, bugetul alocat fiind in valoare de 350 milioane euro. Valoarea granturilor nu include cofinantarea beneficiarilor de ajutor de stat, in procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat. Suma se va utiliza pentru acoperirea anumitor tipuri de cheltuieli ce vor fi detaliate in Schema de ajutor de stat, se mai mentioneaza in comunicatul Ministerului Economiei.
 

Lista domeniilor de activitate eligibile se regaseste in Schema de ajutor de stat.


Cererile de finantare depuse in cadrul apelurilor de proiecte sunt selectate la finantare in ordinea depunerii cererii, cu respectarea criteriilor de eligibilitate.

Pentru acordarea granturilor destinate capitalului de lucru, MEMMA va elibera in perioada 1 august - 15 septembrie 2020, la cerere, certificate de situatii de urgenta, operatorilor economici a caror activitate a fost afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2 in perioada starii de urgenta. Certificatul pentru situatii de urgenta emis de catre MEEMA, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020, constata in baza declaratiei pe propria raspundere ca operatorul economic a inregistrat diminuarea veniturilor sau a incasarilor de minim 25% in luna martie, aprilie sau mai 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020 sau intreruperea partiala sau totala a activitatii ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretata.

Granturile pentru investitii se acorda pe proiect si beneficiar si au o valoare cuprinsa intre 50.000 euro si 200.000 euro, in functie de nevoile de finantare ale proiectelor de investitii depuse. Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investitiilor sunt in valoare de 550.000.000 euro.

Granturile pentru investitii nu includ cofinantarea proprie a beneficiarilor stabilita in procent de minim 15% din valoarea grantului solicitat de catre beneficiarii din regiunile mai putin dezvoltate si 30% din valoarea grantului solicitat de catre beneficiarii din regiunea Bucuresti-Ilfov.
 

Granturile se acorda IMM-urilor care implementeaza investitii necesare pentru:

• extinderea capacitatilor de productie existente, precum si pentru extinderea capacitatilor de prestarii de servicii;
• realizarea de unitati noi ale capacitatilor de productie existente, precum si pentru realizarea unor unitati noi de prestare de servicii;
• reabilitarea/modernizarea unitatilor de productie existente precum si pentru reabilitarea/modernizarea unor unitati noi de prestare de servicii.

Lista domeniilor de activitate eligibile se regaseste in Schema de ajutor de stat, iar criteriile de selectie la finantare ale proiectelor de investitii se regasesc in anexa nr. 4 a OUG.

 


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
granturiimmajutor de stat


Data aparitiei: 03 August 2020

Votati articolul "Ministerul Economiei: Au fost aprobate granturile in valoare de un miliard de euro pentru IMM-uri":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X