email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Livrare intracomunitara de bauturi alcoolice. Documentul de insotire stabilit de Codul fiscal

Livrare intracomunitara de bauturi alcoolice. Documentul de insotire stabilit de Codul fiscal
livrare intracomunitaraproduse accizabilecod fiscal

In cazul livrarii intracomunitare de bauturi alcoolice (produse accizabile, Codul fiscal stabileste ca este necesar un document de insotire. Acesta trebuie intocmit de furnizor in trei exemplare si utilizat dupa o schema clara prezentata in continuare de catre specialistul nostru.

Pentru a clarifica aceasta situatie fiscala, luam exemplu o societate care se ocupa de comert cu ridicata nespecializat pe produse alimentare, ce achizitioneaza bauturi (bere si vin) si tutun de la diversi furnizori din Romania si face livrari intr-o tara membru UE. 
 

Livrare intracomunitara de bauturi alcoolice: raspunsul specialistului

Conform art. 335 alin. (2) din Codul fiscal, accizele armonizate sunt taxe speciale percepute direct sau indirect asupra consumului urmatoarelor produse:

   a) alcool si bauturi alcoolice prevazute la sectiunea a 4-a;
   b) tutun prelucrat prevazut la sectiunea a 5-a;
   c) produse energetice si energie electrica prevazute la sectiunile a 6-a si a 7-a.

Produsele accizabile care au fost eliberate pentru consum in Romania circula intre Romania si alt stat membru impreuna cu un document de insotire prevazut la art. 416 din Codul fiscal.

Documentul de insotire se intocmeste de catre furnizor in 3 exemplare si se utilizeaza dupa cum urmeaza:
   a) primul exemplar ramane la furnizor;
   b) exemplarele 2 si 3 insotesc produsele accizabile pe timpul transportului pana la primitor;


   c) exemplarul 2 ramane la primitorul produselor;
   d) exemplarul 3 trebuie sa fie restituit furnizorului, cu certificarea receptiei si cu mentionarea tratamentului fiscal ulterior al produselor accizabile in statul membru de destinatie, daca furnizorul solicita in mod expres acest lucru in scop de restituire de accize.

Modelul documentului de insotire este prevazut in anexa nr. 37 la Titlul VIII al normelor de aplicare a Codului fiscal.

Coform art. 414 alin. (7) din Codul fiscal,in cazul produselor accizabile care au fost deja eliberate pentru consum in Romania si care sunt livrate intr-un alt stat membru, persoana care a efectuat livrarea poate beneficia, la cerere, de restituirea accizelor daca autoritatea competenta constata ca accizele au devenit exigibile si au fost percepute in acel stat membru, potrivit prevederilor din normele metodologice.

Pct. 122 din Titlul VIII al normelor de aplicare a Codului fiscal stabileste ca, pentru produsele accizabile eliberate pentru consum in Romania care sunt livrate intracomunitar, accizele platite pot fi restituite daca livrarea este insotita de documentul prevazut la art. 416 din Codul fiscal si daca se face dovada ca accizele aferente acestora au devenit exigibile si au fost percepute in statul membru in cauza.

Operatorul economic care efectueaza livrarea intracomunitara anunta in scris autoritatea vamala teritoriala despre intentia de a expedia produsele accizabile intr-un alt stat membru, cu cel putin doua zile lucratoare inainte de expediere. Documentul va  cuprinde urmatoarele informatii: cantitatile de produse accizabile care fac obiectul livrarii intracomunitare, data eliberarii pentru consum a acestora, valoarea accizelor platite pentru acestea la momentul eliberarii pentru consum.

In cazul in care produsele accizabile sunt marcate cu timbre sau banderole, autoritatea vamala teritoriala desemneaza un reprezentant care vizeaza procesul-verbal de dezlipire a marcajelor, ce cuprinde seria si numarul de identificare ale banderolelor sau timbrelor dezlipite.

Operatorul economic care efectueaza livrarea intracomunitara transmite la autoritatea vamala teritoriala exemplarul 3 al documentului de insotire certificat potrivit art. 416 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. In termen de 5 zile lucratoare de la data primirii documentului autoritatea vamala teritoriala, dupa analizarea concordantei dintre acesta si document, intocmeste un punct de vedere cu privire la sumele reprezentand accize care pot fi restituite in urma depunerii unei cereri de restituire pentru produsele livrate intracomunitar. Documentul care cuprinde punctul de vedere al autoritatii vamale teritoriale se comunica autoritatii fiscale teritoriale care are in competenta solutionarea cererii de restituire a accizelor.

In vederea restituirii accizelor platite la bugetul de stat, operatorul economic depune o cerere la autoritatea fiscala teritoriala unde este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, insotita de urmatoarele documente:

   a) copiile exemplarelor 1 si 3 de pe documentul de insotire prevazut la art. 416 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal;
   b) documentele care atesta provenienta produselor, precum si documentul care atesta plata accizelor la bugetul de stat pentru produsele respective, in copie;
   c) procesul-verbal de dezlipire a marcajelor, in cazul produselor marcate prin banderole sau timbre;
   d) documentul emis de autoritatea competenta din statul membru de destinatie care atesta ca accizele au devenit exigibile si au fost percepute in statul membru in cauza.

Autoritatea fiscala teritoriala analizeaza documentatia depusa de operatorul economic si, in termen de 30 de zile de la depunerea cererii, decide asupra dreptului de restituire a accizelor prin emiterea unei decizii de admitere, in totalitate sau in parte, ori de respingere a cererii de restituire.

In cazul in care decizia este de admitere in totalitate sau in parte, autoritatea fiscala teritoriala procedeaza la restituirea accizelor in conditiile art. 168 din Codul de procedura fiscala.

O copie a procesului-verbal prevazut la alin. (4) insoteste timbrele si banderolele care se expediaza pentru distrugere Companiei Nationale "Imprimeria Nationala" - S.A.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
livrare intracomunitaraproduse accizabilecod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 14 Septembrie 2020


Votati articolul "Livrare intracomunitara de bauturi alcoolice. Documentul de insotire stabilit de Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Stornare bon fiscal

Intrebare: Buna ziua! Am urmatoarea situatie: clientul a cumparat in data de 8 un produs conform bonului fiscal, in data de 26 a returnat produsul si i s-au inapoiat banii printr-o dispozitie de plata. Care sunt inregistrarile aferente? De unde scad suma? In data de 8 am inregistrat vanzare de marfa conform raportului zilnic si am facut incasarea prin 5311, cu alte cuvinte inregistrarile mele din 8 au fost 411=%707,4427 si 5311=411; in data de 26 am inregistrat la fel conform raportului din data de 26, dupa care am vazut bonul acela stornat; cei de la firma respectiva mi-au atasat bonul din 8 aprilie, atasat cu bonul stornat din 26 cu aceeasi suma si o dispozitie de plata din 26.

Raspuns: Buna ziua, Dupa parerea mea inregistrarile contabile de stornare a bonului fiscal respectiv ar...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 14 Septembrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 5 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X