Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a facut noi declaratii despre masurile de sprijin care au fost reglementate recent pentru angajatori si angajati.
Saptamana trecuta au fost publicate in Monitorul Oficial documentele necesare pentru profesionisti, zilieri, sezonieri si pentru reducerea timpului de munca.
Si din data de 14 septembrie, firmele pot accesa platforma aici.gov.ro pentru a solicita sprijinul financiar oferit de stat pentru telesalariati (2.500 de lei/angajat).
" Am depus toate eforturile ca mecanismul de depunere a documentelor sa fie facil, fara drumuri la institutii, farăa documente peste documente de verificare, iar plata sa se faca in cel mai scurt timp. Spre exemplu, in cazul celor mai recente masuri – cele privind timp flexibil de munca, sprijin pentru zilieri sau pentru lucratorii sezonieri – am redus termenul de plata la 10 zile maxim. Stiu ca echipele ANOFM si ANPIS au dobandit deja experienta, folosesc mijloace electronice de verificare si plata asa incat este normal sa trimitem fondurile necesare catre angajatii aflati in nevoie cat mai repede posibil.", spune Violeta Alexandru.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ministrul Muncii roaga angajatorii sa completeze electronic formularele, altfel termenul de plata se va prelungi daca sunt scrise de mana, cu pixul, fiindca procesarea manuala dureaza mai mult timp.
"Rog angajatorii, care doresc sa aplice pentru obtinerea acestor forme de sprijin pentru angajatii lor, sa completeze ELECTRONIC formularele, sa le semneze olograf sau cu semnatura electronica, dar sa foloseasca formularele inteligente disponibile la aici.gov.ro. Procedand astfel, se reduce timpul alocat procesarii cererilor, care, altminteri, ar fi prelucrate manual. In spatele platformei aici.gov.ro se afla un efort al echipei Ministerului Muncii de a introduce automatizarea proceselor in administratie. Acest lucru permite plata intr-un termen scurt. Atunci cand cererile sunt completate cu pixul si transmise pe email, acestea sunt procesate manual ceea ce conduce la prelungirea termenelor de verificare si, in final, de plata.", a specificat ministrul Muncii intr-o postare pe Facebook.
Foto: Facebook.com
Violeta Alexandru a oferit si un exemplu - 70% dintre cererile primite in cazul sprijinului pentru telesalariati au fost completate de mana.
"Spre exemplu, in cazul sprijinului pentru telesariati, 70% dintre cererile primite in prima saptamana au fost completate de mana, cu pixul, ceea ce ingreuneaza procesarea acestora si duce la prelungirea timpului de plata."
Bineinteles, reprezentantii ANOFM si ANPIS se vor ocupa si de cererile completate de mana ori depuse prin email.
"Sigur ca daca nu este posibila, din diverse motive, completarea formularelor inteligente, echipele ANOFM si ANPIS vor lua in considerare si cererile depuse prin email sau cele completate de mana.", a mai spus ministrul Muncii.