email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarea D394 privind persoanele afiliate. Greseala care poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei!

Modificarea D394 privind persoanele afiliate. Greseala care poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei!
declaratia 394persoane afiliatetva

Tranzactiile cu persoanele afiliate trebuie raportate Fiscului prin Declaratia 394, o obligatie in plus pentru contabili. Acest subiect fiscal a starnit controverse de la inceput, avand in vedere ca nu intodeauna se stie cand o persoana este afiliata ori nu.

Amintim ca masura a fost stabilita prin Ordinul ANAF nr. 3.281/2020 si consta in introducerea unei casute cu DA/NU in D394 - “S-au facut sau nu tranzactii cu persoanele afiliate in perioada de raportare vizata de formular?”. Contabilii sunt obligati sa semnalizaze tranzactiile cu persoane afiliate (inclusiv rudele pana la gradul al III-lea sau persoanele juridice la care detineti minimum 25% din actiuni).

Noua responsabilitate se rezolva usor in formular, avand in vedere ca necesita doar bifarea casutei respective, insa problemele apar in practica. Cu siguranta ati constatat deja ca nu intotdeauna este evident daca o persoana este afiliata sau nu. De aici si pericolul, spun specialistii nostri, deoarece omiterea acestei bife poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei. ANAF merge din start pe ideea ca tranzactiile cu persoane afiliate inseamna de cele mai multe ori utilizarea unui pret inferior pretului de piata si, implicit, denaturarea profitului raportat.
 

Care este solutia in acest caz? Cum poti sa elimini complet riscul completarii incorecte a declaratiei D394? Expertii nostri au gasit rezolvarea pentru tine - lucrarea ONLINE Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate.

Lucrarea explica in detaliu nu numai implicatiile modificarii de mai sus aduse de Ordinul nr. 3.281 (ce sunt persoanele afiliate, cand puneti/cand nu puneti bifa), ci toate aspectele sensibile legate de acest formular esential – un formular pe care ANAF il utilizeaza pentru selectarea contribuabililor ce vor fi supusi inspectiilor fiscale. Completeaza ACUM formularul de comanda.

Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la:

• orice persoana impozabila sau
• o persoana juridica neimpozabila sau
• o persoana neimpozabila

Declaratia se completeaza si se depune pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este fie  furnizorul/prestatorul conform prevederilor art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal, fie beneficiarul conform prevederilor art. 331 din Codul fiscal.

Iti oferim un ghid complet cu tot ce trebuie sa stiti ACUM despre D394: informatii complete, actualizate, inclusiv contraventii si sanctiuni.

Ce riscati daca  NU depuneti Declaratia 394?

Nedepunerea Declaratiei 394 reprezinta contraventie care se sanctioneaza cu amenda, fie de catre organul fiscal de administrare a impozitelor si taxelor, fie de catre organul de inspectie fiscala, in cadrul unei inspectii fiscale partiale privind taxa pe valoarea adaugata.
 

DE RETINUT!

In acest stadiu al legislatiei privind procedura fiscala, nu se considera contraventie depunerea unei Declaratii 394 cu erori sau omisiuni, asa cum se reglementeaza in cazul declaratiei informative cod 390 VIES.
 
Contraventia este reglementata prin Legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 336 "Contraventii ", alin.  (1) lit. h): "Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni:  …..h) nefurnizarea la termen de catre contribuabil/platitor a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal potrivit art. 59".

Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda conform prevederilor art. 336 alin. (2) lit. c), astfel:

- de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice care se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari;
- de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.

Asigurati-va ca aveti toate raspunsurile necesare si ca scapati in avans de neclaritati, completari incorecte, rectificari, pierderi de timp, stres, amenzi! Comandati chiar acum lucrarea in format ONLINE - Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate!


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

  •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
  •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
  •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
  •   Legea 263/2019
  •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394persoane afiliatetva


Data aparitiei: 24 Februarie 2022

Votati articolul "Modificarea D394 privind persoanele afiliate. Greseala care poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei!":
Rating:

Nota: 4.17 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii