Tranzactiile cu persoanele afiliate trebuie raportate Fiscului prin Declaratia 394, o obligatie in plus pentru contabili. Acest subiect fiscal a starnit controverse de la inceput, avand in vedere ca nu intodeauna se stie cand o persoana este afiliata ori nu.
Amintim ca masura a fost stabilita prin Ordinul ANAF nr. 3.281/2020 si consta in introducerea unei casute cu DA/NU in D394 - “S-au facut sau nu tranzactii cu persoanele afiliate in perioada de raportare vizata de formular?”. Contabilii sunt obligati sa semnalizaze tranzactiile cu persoane afiliate (inclusiv rudele pana la gradul al III-lea sau persoanele juridice la care detineti minimum 25% din actiuni).
Noua responsabilitate se rezolva usor in formular, avand in vedere ca necesita doar bifarea casutei respective, insa problemele apar in practica. Cu siguranta ati constatat deja ca nu intotdeauna este evident daca o persoana este afiliata sau nu. De aici si pericolul, spun specialistii nostri, deoarece omiterea acestei bife poate fi sanctionata cu o amenda de pana la 14.000 de lei. ANAF merge din start pe ideea ca tranzactiile cu persoane afiliate inseamna de cele mai multe ori utilizarea unui pret inferior pretului de piata si, implicit, denaturarea profitului raportat.
Lucrarea explica in detaliu nu numai implicatiile modificarii de mai sus aduse de Ordinul nr. 3.281 (ce sunt persoanele afiliate, cand puneti/cand nu puneti bifa), ci toate aspectele sensibile legate de acest formular esential – un formular pe care ANAF il utilizeaza pentru selectarea contribuabililor ce vor fi supusi inspectiilor fiscale. Completeaza ACUM formularul de comanda.
Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania, in regim normal, conform prevederilor art. 316 din Codul fiscal, trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre sau de la:
• orice persoana impozabila sau
• o persoana juridica neimpozabila sau
• o persoana neimpozabila
Declaratia se completeaza si se depune pentru toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este fie furnizorul/prestatorul conform prevederilor art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal, fie beneficiarul conform prevederilor art. 331 din Codul fiscal.
Iti oferim un ghid complet cu tot ce trebuie sa stiti ACUM despre D394: informatii complete, actualizate, inclusiv contraventii si sanctiuni.
Ce riscati daca NU depuneti Declaratia 394?
Nedepunerea Declaratiei 394 reprezinta contraventie care se sanctioneaza cu amenda, fie de catre organul fiscal de administrare a impozitelor si taxelor, fie de catre organul de inspectie fiscala, in cadrul unei inspectii fiscale partiale privind taxa pe valoarea adaugata.
DE RETINUT!
In acest stadiu al legislatiei privind procedura fiscala, nu se considera contraventie depunerea unei Declaratii 394 cu erori sau omisiuni, asa cum se reglementeaza in cazul declaratiei informative cod 390 VIES.
Contraventia este reglementata prin Legea nr. 207 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala, art. 336 "Contraventii ", alin. (1) lit. h): "Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii, infractiuni: …..h) nefurnizarea la termen de catre contribuabil/platitor a informatiilor periodice solicitate de organul fiscal potrivit art. 59".
Aceasta contraventie se sanctioneaza cu amenda conform prevederilor art. 336 alin. (2) lit. c), astfel:
- de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice care se incadreaza in categoria contribuabililor mijlocii si mari;
- de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.
Asigurati-va ca aveti toate raspunsurile necesare si ca scapati in avans de neclaritati, completari incorecte, rectificari, pierderi de timp, stres, amenzi! Comandati chiar acum lucrarea in format ONLINE - Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate!