email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Confirmarea tranzactiilor cu persoane afiliate prin D394. Fiscul iti poate selecta firma pentru o inspectie

Confirmarea tranzactiilor cu persoane afiliate prin D394. Fiscul iti poate selecta firma pentru o inspectie
declaratia 394persoane afiliateinspectie fiscala

Din analiza constatarilor efectuate in cadrul inspectiilor fiscale, a rezultat faptul ca majoritatea tranzactiilor inregistrate de catre societatile din Romania in relatia cu persoanele afiliate acestora nu respecta pretul de piata, nerespectand astfel  principiul valorii de piata. Din acest motiv, pretul este mai mare in cazul achizitiilor de bunuri si servicii, dar mai mic in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii. S-a stabilit ca in aceste conditii bugetul general consolidat este afectat negativ in mod constant.  

 Astfel, pentru a detine controlul asupra acestor tranzactii s-a avut in vedere raportarea prin declaratia cod 394 a  informatiilor referitoare la valoarea tranzactiilor  realizate cu persoanele afiliate, aspect care a condus la necesitatea  modificarii  formularului existent, reglementat  prin O.M.F.P. nr. 3769 din decembrie 2015, in vigoare din 1 iulie 2016.

Initial, prin proiectul de modificare, postat pe site M.F.P.  in februarie 2020, s-a stabilit  ca declaratia cod 394 sa  includa valoarea  tranzactiilor taxabile cu persoane afiliate, in fiecare din cartusele de la C la F, dupa caz. Prin acelasi proiect s-a propus si modificarea  cartusului I ,,Alte informatii,,  unde urma sa se  introduca punctul 8 avand ca obiect  ,,Date aferente operatiunilor taxabile cu persoane afiliate – numarul total de persoane afiliate,,, Conform proiectului, informatiile referitoare la tranzactiile cu persoanele afiliate se inscriau in listele de detaliu din cartusele C-F si se preluau automat in declaratie, persoana impozabila raportand, astfel  urmatoarele  informatii cumulate:  

    • numarul total de persoane afiliate (CUI-uri/CNP-uri unice);
    • valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre persoane afiliate;
    • valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate (cu exceptia operatiunilor de tip N sau NA);
    • valoarea totala a TVA aferenta  bazei de impozitare, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
    • valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA din cartusul  D – tip operatiune N, cu exceptia achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori;
    • valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori din cartusul D – tip operatiune NA).

Ca efect  al  supunerii proiectului acestui act normativ  spre dezbatere publica, s-a renuntat la raportarea informatiilor referitoare la valoarea bazei impozabile si a TVA aferenta tranzactiilor cu persoane afiliate, informatia fiind limitata doar la bifarea unei singure casete din preambulul declaratiei cod 394  fara a mai fi modificate, nici cartusele de la C la F, dar nici cartusul  I .   

Forma finala a declaratiei informative cod 394 a fost aprobata prin 

ordinul  nr. 3281 emis de catre presedintele A.N.A.F. in data de  19 august 2020 si publicat in M. Of. nr. 765 din 21 august 2020. Noul  formular se utilizeaza pentru operatiunile economice taxabile care au loc incepand cu luna septembrie 2020.

Astfel, singura modificare a declaratiei cod 394 consta in introducerea informatiei referitoare la efectuarea operatiunilor cu persoane afiliate  ca raspuns la  intrebarea "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in  perioada de raportare?", caz in care persoana impozabila trebuie sa   bifeze, fie  caseta DA, fie  caseta NU, in functie de tranzactiile efectuate.  

Daca este cazul, caseta DA se bifeaza indiferent de faptul ca persoanele afiliate sunt persoane fizice sau persoane juridice rezidente sau nerezidente. 

La bifarea casetei referitoare la persoane afiliate, se are in vedere notiunea de persoane afiliate reglementata prin art. 7 pct. 26 de la lit. a) la lit. d)  din Codul fiscal din care  rezulta si criteriile de incadrare a unui partener de afaceri in categoria "afiliat"   sau "neafiliat" astfel incat persoana impozabila din Romania sa se asigure ca aplica corect principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor efectuate.  

Definitia valorii de piata si a principiului valorii de piata este  reglementata prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, capitolul III, articolul 7 "Definitii ale termenilor comuni " , pct. 32 si 33:  

   "32. pret de piata - suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;
    33. principiul valorii de piata - atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator;"

De retinut este faptul ca simpla informatie raportata prin bifarea casetei DA din declaratia cod 394, ajuta organul fiscal competent, fie sa selecteze societatile care urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale, fie sa identifice societatile obligate sa completeze si sa depuna dosarul preturilor de transfer conform prevederilor  O.P.A.N.A.F. nr.  442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.


           

Material realizat pentru Rentrop&Straton de specialistul Amelia Dumitras
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394persoane afiliateinspectie fiscala


Data aparitiei: 15 Septembrie 2020

Votati articolul "Confirmarea tranzactiilor cu persoane afiliate prin D394. Fiscul iti poate selecta firma pentru o inspectie":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X