Din analiza constatarilor efectuate in cadrul inspectiilor fiscale, a rezultat faptul ca majoritatea tranzactiilor inregistrate de catre societatile din Romania in relatia cu persoanele afiliate acestora nu respecta pretul de piata, nerespectand astfel principiul valorii de piata. Din acest motiv, pretul este mai mare in cazul achizitiilor de bunuri si servicii, dar mai mic in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii. S-a stabilit ca in aceste conditii bugetul general consolidat este afectat negativ in mod constant.
Astfel, pentru a detine controlul asupra acestor tranzactii s-a avut in vedere raportarea prin declaratia cod 394 a informatiilor referitoare la valoarea tranzactiilor realizate cu persoanele afiliate, aspect care a condus la necesitatea modificarii formularului existent, reglementat prin O.M.F.P. nr. 3769 din decembrie 2015, in vigoare din 1 iulie 2016.
Initial, prin proiectul de modificare, postat pe site M.F.P. in februarie 2020, s-a stabilit ca declaratia cod 394 sa includa valoarea tranzactiilor taxabile cu persoane afiliate, in fiecare din cartusele de la C la F, dupa caz. Prin acelasi proiect s-a propus si modificarea cartusului I ,,Alte informatii,, unde urma sa se introduca punctul 8 avand ca obiect ,,Date aferente operatiunilor taxabile cu persoane afiliate – numarul total de persoane afiliate,,, Conform proiectului, informatiile referitoare la tranzactiile cu persoanele afiliate se inscriau in listele de detaliu din cartusele C-F si se preluau automat in declaratie, persoana impozabila raportand, astfel urmatoarele informatii cumulate:
• numarul total de persoane afiliate (CUI-uri/CNP-uri unice);
• valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate catre persoane afiliate;
• valoarea totala a bazei impozabile aferente achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate (cu exceptia operatiunilor de tip N sau NA);
• valoarea totala a TVA aferenta bazei de impozitare, defalcata pe cote de TVA (24%, 20%, 19%, 9%, 5%);
• valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA din cartusul D – tip operatiune N, cu exceptia achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori;
• valoarea totala a bazei impozabile aferenta achizitiilor de bunuri si servicii de la persoane afiliate neinregistrate in scopuri de TVA care aplica regimul special pentru agricultori din cartusul D – tip operatiune NA).
Ca efect al supunerii proiectului acestui act normativ spre dezbatere publica, s-a renuntat la raportarea informatiilor referitoare la valoarea bazei impozabile si a TVA aferenta tranzactiilor cu persoane afiliate, informatia fiind limitata doar la bifarea unei singure casete din preambulul declaratiei cod 394 fara a mai fi modificate, nici cartusele de la C la F, dar nici cartusul I .
Forma finala a declaratiei informative cod 394 a fost aprobata prin
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Astfel, singura modificare a declaratiei cod 394 consta in introducerea informatiei referitoare la efectuarea operatiunilor cu persoane afiliate ca raspuns la intrebarea "Au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare?", caz in care persoana impozabila trebuie sa bifeze, fie caseta DA, fie caseta NU, in functie de tranzactiile efectuate.
Daca este cazul, caseta DA se bifeaza indiferent de faptul ca persoanele afiliate sunt persoane fizice sau persoane juridice rezidente sau nerezidente.
La bifarea casetei referitoare la persoane afiliate, se are in vedere notiunea de persoane afiliate reglementata prin art. 7 pct. 26 de la lit. a) la lit. d) din Codul fiscal din care rezulta si criteriile de incadrare a unui partener de afaceri in categoria "afiliat" sau "neafiliat" astfel incat persoana impozabila din Romania sa se asigure ca aplica corect principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor efectuate.
Definitia valorii de piata si a principiului valorii de piata este reglementata prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, capitolul III, articolul 7 "Definitii ale termenilor comuni " , pct. 32 si 33:
"32. pret de piata - suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala;
33. principiul valorii de piata - atunci cand conditiile stabilite sau impuse in relatiile comerciale sau financiare intre doua persoane afiliate difera de acelea care ar fi existat intre persoane independente, orice profituri care in absenta conditiilor respective ar fi fost realizate de una dintre persoane, dar nu au fost realizate de aceasta din cauza conditiilor respective, pot fi incluse in profiturile acelei persoane si impozitate corespunzator;"
De retinut este faptul ca simpla informatie raportata prin bifarea casetei DA din declaratia cod 394, ajuta organul fiscal competent, fie sa selecteze societatile care urmeaza a fi supuse inspectiei fiscale, fie sa identifice societatile obligate sa completeze si sa depuna dosarul preturilor de transfer conform prevederilor O.P.A.N.A.F. nr. 442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
Material realizat pentru Rentrop&Straton de specialistul Amelia Dumitras.