email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli privind autovehiculele utilizate de persoanele cu functii de conducere

Reguli privind autovehiculele utilizate de persoanele cu functii de conducere
regim fiscalcheltuieliautovehicule

Potrivit art. 25 din Codul fiscal sunt deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

 Asadar, analiza deductibilitatii se realizeaza din perspectiva acestei dispozitii de principiu. Din motive de politica fiscala de la regula generala se deroga fie prin exceptii generale reprezentate de dispozitiile art. 25 alin. (4) in care sunt enumerate cheltuielile nedeductibile, fie se deroga prin exceptii speciale reprezentate de cheltuielile deductibile limitate enumerate la art. 25 alin. (3) din Codul fiscal. 
 

Din perspectiva analizei efectuate mai sus, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, se plaseaza in categoria cheltuielilor deductibile in masura in care raspund cerintei de a fi efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. 

Prin exceptia speciala cuprinsa la art. 25 alin. (3) lit. m) intervine un tratament special aplicat numai in cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice. Pentru aceasta situatie speciala, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. 


O analiza punctuala este relevanta plecand de la un exemplu concret. Astfel, o societate utilizeaza un autovehicul in baza unui contract de comodat pe o perioada de 15 zile din luna, avand foi de parcurs pentru aceasta utilizare, in schimb insa, restul zilelor este utilizata de catre administratorul care este proprietar, in interes personal. 

Avand in vedere regimul de utilizare mentionat, sunt deductibile in proportie de 50% toate cheltuielile aferente vehiculului, inclusiv cele privind combustibilul. 
 

Materialul este extras din lucrarea Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil. Vezi continutul integral AICI. >>


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regim fiscalcheltuieliautovehicule


Data aparitiei: 23 Februarie 2021

Votati articolul "Reguli privind autovehiculele utilizate de persoanele cu functii de conducere":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X