Potrivit art. 25 din Codul fiscal sunt deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
Asadar, analiza deductibilitatii se realizeaza din perspectiva acestei dispozitii de principiu. Din motive de politica fiscala de la regula generala se deroga fie prin exceptii generale reprezentate de dispozitiile art. 25 alin. (4) in care sunt enumerate cheltuielile nedeductibile, fie se deroga prin exceptii speciale reprezentate de cheltuielile deductibile limitate enumerate la art. 25 alin. (3) din Codul fiscal.
Din perspectiva analizei efectuate mai sus, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, se plaseaza in categoria cheltuielilor deductibile in masura in care raspund cerintei de a fi efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.
Prin exceptia speciala cuprinsa la art. 25 alin. (3) lit. m) intervine un tratament special aplicat numai in cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice. Pentru aceasta situatie speciala, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
O analiza punctuala este relevanta plecand de la un exemplu concret. Astfel, o societate utilizeaza un autovehicul in baza unui contract de comodat pe o perioada de 15 zile din luna, avand foi de parcurs pentru aceasta utilizare, in schimb insa, restul zilelor este utilizata de catre administratorul care este proprietar, in interes personal.
Avand in vedere regimul de utilizare mentionat, sunt deductibile in proportie de 50% toate cheltuielile aferente vehiculului, inclusiv cele privind combustibilul.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Materialul este extras din lucrarea Autoturisme pe firma. Regim fiscal-contabil. Vezi continutul integral AICI. >>