email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 239/2020 - educatia timpurie. Documente si modul de calcul al deductibilitatii

Legea nr. 239/2020 - educatia timpurie. Documente si modul de calcul al deductibilitatii
educatia timpurietvaimpozit pe profit

Companiile pot acorda parintilor cate 1.500 de lei pentru cheltuielile destinate educatiei, conform Legii nr. 239/2020 care a modificat Codul fiscal. 
 

Noile prevederi au dat destule batai de cap angajatorilor care vor sa aplice legislatia. Printre cele mai mai mari dileme se numara documentele care trebuie detinute si modul de calcul al deductibilitatii din impozitul pe profit si alte impozite. 

Iata tratamentul fiscal-contabil detaliat pentru platile cu educatia timpurie, conform legii 239/2020. Vezi raspunsuri clare, legale si avantajoase pentru contabili, la plata si inregistrarea in contabilitate a platilor cu educatia timpurie.


Legii nr. 239/2020 - educatia timpurie: raspunsul specialistului

Pana la acest moment nu a fost adoptata o procedura justificativa financiar-contabila pentru decontarea cheltuielilor cu educatia timpurie a copiilor salariatilor, astfel ca fiecare angajator poate sa intocmeasca o procedura proprie.

In vederea decontarii sumelor, daca plata este realizata de catre salariat, acesta va solicita suma in baza unei cererii si a unui  decont la care ataseaza certificatul de nastere al copilului , adeverinta privind inscrierea copilului la gradinita sau contractul incheiat intre parinte si unitatea de educatie timpurie si documentul justificativ al platii (bon fiscal, chitanta, extras de cont);

In situatia in care sumele respective se platesc de catre entitate direct gradinitei in contul salariatului respectiv, apreciez ca trebuie sa aveti o factura emisa de catre aceasta cu sumele pe care le datoreaza parintele respectiv.
 

Potrivit prevederilor  art. 25 alin (4) lit i ind. 1) nu sunt deductibile cheltuielile privind functionarea unitatilor de educatie timpurie aflate in administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie aflate in unitati care ofera servicii de educatie timpurie, conform legislatiei in vigoare;

La lit. i ind. 2 se mentioneaza ca contribuabilii care efectueaza cheltuieli cu educatia timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educatia timpurie conform lit. i ind. 1), dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul in care suma depaseste impozitul pe profit datorat, diferenta va fi scazuta, in ordine, din impozitul pe salarii retinut de contribuabil pentru angajati, din taxa pe valoarea adaugata datorata sau din accizele datorate;

De asemenea, potrivit art. 76 alin. (4) lit. x), coroborat cu art. 142 lit. z) din Legea nr. 227/2015 privind  Codul fiscal, sume decontate pentru educatia timpurie a copiilor salariatilor nu sunt considerate venituri de natura salariala si nu sunt in sfera impozitului pe venit si a asigurarilor sociale obligatorii.

Aceste cheltuieli sunt asemenea cheltuielilor de sponsorizare, care initial sunt nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, insa dupa stabilirea impozitului pe profit datorat, suma in limita a 1.500 de lei /luna pentru fiecare copil se scade din impozitul datorat.

Daca suma depaseste impozitul pe profit datorat, aceasta se scade in ordine din impozitul pe salarii, TVA sau din accize.
 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.

 

Specialistii Portal Contabilitate asteapta si intrebarile tale! Obtine PE LOC raspunsul pentru orice speta! 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
educatia timpurietvaimpozit pe profit


Data aparitiei: 09 Martie 2021

Votati articolul "Legea nr. 239/2020 - educatia timpurie. Documente si modul de calcul al deductibilitatii":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X