Una dintre masurile cuprinse in memorandumul pentru debirocratizare, publicat recent pe site-ul Ministerului Economiei, este scutirea de sanctiuni pentru microintreprinderi si corelarea birocratiei cu talia firmei.
Motivatia este ca firmele mici devin victime sigure ale birocratiei excesive si ale sanctiunilor conexe. Acesti antreprenori nu pot suporta costuri fixe mari, mai ales daca se afla la inceput de drum.
"Firmele mici nu pot suporta costuri fixe mari asociate cu birocratia excesiva. Micii comercianti si micile afaceri sunt primele victime ale obligatiilor impovaratoare.
In Romania sunt in prezent aproximativ 500.000 de microintreprinderi (definite conform Legii nr.346/2004) cu pana la 9 salariati, care sunt nevoite sa efectueze o serie de obligatii sau sa depuna numeroase declaratii redundante. Fiecare din aceste instrumente birocratice reprezinta o piedica majora, in special pentru firmele aflate la debutul activitatii si care ar trebui sa-si concentreze eforturile asupra dezvoltarii afacerii.", se specifica in document.
Concluzia este ca sarcinile administrative ar trebui corelate cu dimensiunea firmei.
"Consideram ca sarcinile administrative ar trebui corelate cu dimensiunile operatorilor economici, astfel incat micile afaceri sa nu mai fie victime sigure ale birocratiei excesive si ale sanctiunilor conexe. Avand in vedere necesitatea asigurarii conditiilor favorabile pentru dezvoltarea mediului de afaceri, exceptarea microintreprinderilor, asa cum sunt ele definite de Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu completarile si modificarile ulterioare, de catre toate autoritatile/institutiile publice cu atributii de control de la constatarea si sanctionarea contraventiilor, poate fi o solutie eficienta de debirocratizare.", se arata in sursa citata.
Exceptiile de la aceste scutiri de sanctiuni sunt
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
"Exceptarea nu va viza contraventii sau infractiuni care au un efect negativ accentuat asupra ecosistemului de business (de exemplu: munca la negru, evaziune fiscala, etc.).", este evidentiat in memorandum.
Astfel se propune modificarea Legii prevenirii nr.270/2017 din 22 decembrie 2017.
Citeste si: Memorandumul pentru debirocratizare. Vor fi eliminate dulbla autorizare, analiza de risc, declararea sediior secundare si anumite sanctiuni pentru firme