Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cheltuieli de protocol. Care este tratamentul TVA pentru microintreprindere?

Data aparitiei: 29 Ianuarie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cheltuieli de protocol. Care este tratamentul TVA pentru microintreprindere?
tvamicrointeprinderecheltuieli de protocol

Subiectul principal al analizei de astazi este tratamentul TVA al cheltuielilor de protocol in cazul unei microintreprinderi. Microintreprinderea inregistreaza cheltuieli de protocol atat pe factura, cat si din stoc (bar, restaurant). Este important de mentionat si faptul ca persoana impozabila nu poate dovedi cu documente cui a oferit produse de protocol pana in valoare de 100 lei.


Tratament TVA pentru cheltuieli de protocol: raspunsul specialistului


Nu conteaza faptul ca societatea este microintreprindere, tratamentul TVA pentru cheltuielile de protocol fiind acelasi ca la o societate platitoare de impozit pe profit.

Daca este vorba de cadouri oferite partenerilor de afaceri sunt aplicabile prevederile art. 270 alin. 8 lit. c coroborate cu cele ale art. 297 alin. 5 din Codul fiscal si ale pct. 7 alin. 12 lit. a din Normele metodologice de aplicare, in temeiul carora societatea isi poate deduce TVA pentru achizitiile de bunuri in scop protocol (indiferent de plafon), dar va trebui sa colecteze TVA pentru partea care depaseste plafonul de 100 lei, in masura in care s-a dedus TVA la achizitie intrucat in aceasta ultima ipoteza vorbim de o operatiune asimilata livrarii de bunuri. De asemenea, conform art. 304 alin. 2 lit. b din Codul fiscal nu se ajusteaza TVA pentru situatiile ce intra sub incidenta prevederilor art. 270 alin. 8 din Codul fiscal.

In cazul meselor la restaurant oferite gratuit partenerilor de afaceri, TVA aferenta este integral deductibila si nici nu este supusa ajustarii, in conformitate cu prevederile art. 297 alin. 5 si art. 304 alin. 2 lit. b din Codul fiscal, similar cadourilor. In schimb, nu exista un plafon pentru colectarea TVA potrivit prevederilor art. 271 alin. 5 lit. a din Codul fiscal si pct. 8 alin. 8 din Codul fiscal conform carora nu este asimilata prestarii de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol, in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile. Acelasi rationament se aplica in cazul tratatiilor oferite partenerilor de afaceri prin protocolul intern sub forma de cafea, apa, suc, nefiind vorba de oferirea de cadouri.

Daca este vorba de achizitii de bauturi alcoolice si produse din tutun in scop de protocol, TVA aferenta acestor achizitii nu va putea fi deloc dedusa in conformitate cu cele prevazute la art. 297 alin. 7 lit. b din Codul fiscal.

Referitor la justificarea TVA pentru achizitiile efectuate in scop de protocol, fiind vorba de cadouri ori tratatii oferite gratuit partenerilor de afaceri nu se pune intocmirii de liste ori bordeouri cu date de identificare si semnaturi ale acestor persoane. Pentru justificarea scopului achizitiilor este nevoie de un referat/memoriu/alt document intern, care sa cuprinda date informative cu privire la actiunea de protocol desfasurata (spre exemplu, un memorandum intern cu ocazia sarbatorilor de Craciun, aprobat de administrator/director general si prin care se hotareste oferirea a unui cos cadou pentru reprezentantii primilor 20 clienti din top vanzari, pentru reprezentantii unitatilor bancare unde societatea isi are deschise conturile etc.).


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X