Exista cinci categorii de produse cu risc fiscal ridicat pentru care trebuie utilizat e-Factura. Firmele care fac comert cu amanuntul al imbracamintei trebuie sa fie atente la codurile CAEN prevazute in legislatie, dar si la anumite conditii.
Subiectul acestui studiu de caz este o SRL platitoare de TVA si impozit pe venit micro. Are activitate de vanzare cu amanuntul al imbracamintelor (magazin de haine noi). Achizitioneaza imbracaminte de la furnizori din tara si din UE, iar livrarile le efectueaza numai catre populatie pe baza de bon fiscal.
In aceste conditii, de la 1 iulie 2022 are obligatia de a se inregistra in registrul e-Factura?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Comert cu amanuntul al imbracamintei - e-Factura: raspunsul specialistului
Pentru produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B (persoana juridica catre persoana juridica) sunt aplicabile prevederile OUG nr. 130/2021 si prevederile Ordinului nr. 12/2022. Aceste prevederi nu se aplica pentru vanzarile directe catre persoane fizice.
Potrivit art. XXXVII din OUG nr. 130/2021, prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (Ordinului nr. 12/2022), comercializate in relatia B2B:
a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;
b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.
Furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In Ordinul nr. 12/2022, Agentia Nationala de Administrare Fiscala justifica temeinic pentru fiecare produs incadrarea in categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala.
Dumneavoastra, avand un magazin de vanzare cu amanuntul a hainelor catre persoane fizice, sunteti scutit de obligatia emiterii unei facturi, cu exceptia cazului in care exista posibilitatea ca un cumparator sa solicite factura. Dumneavoastra aveti in schimb obligatia emiterii de bonuri fiscale. Prin urmare in cazul in care se emite bon fiscal, factura nu trebuie emisa indiferent de natura bunurilor livrate prin magazinele de comert cu amanuntul (cu sau fara risc fiscal).
In situatia in care va exista posibilitatea de a vinde un obiect de imbracaminte cuprins in lista produselor cu risc fiscal catre o persoana juridica (aceasta va va solicita inscrierea pe bon a codului de inregistrare in scopuri de TVA), acel bon fiscal este considerat o factura simplificata care este emisa la solicitarea beneficiarului, aceasta ar trebui transmisa in sistemul RO e-Factura.
Atentie, insa, la achizitiile de articole de imbracaminte de la furnizorii interni, este posibil ca acestia sa va vanda produsele prin sistemul RO e-Factura si atunci ar fi bine sa fiti si dumneavoastra inscris in sistem. Acestia oricum vor avea obligatia sa transmita facturile in sistemul Ro e-Factura chiar daca beneficiarii lor nu sunt inscrisi.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa.
Sursa foto:Pixabay