email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea 128/2022 - furnizorii de utilitati si institutiile publice trebuie sa accepte plata cu cardul online

Legea 128/2022 - furnizorii de utilitati si institutiile publice trebuie sa accepte plata cu cardul online
amendacontributiiplata cu cardul

Obligatia de a accepta plata cu cardul nu va mai fi conditionata ca pana acum de cifra de afaceri, ci de incasarile din cursul anului respectiv, conform Legii 128/2022 (M.O. nr. 456 din 6 mai 2022). 

Noua lege completeaza Ordonanta de urgenta nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata cu prevederi referitoare la obligatia operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publica si a institutiilor si autoritatilor publice de a accepta, pe langa plata fizica cu carduri de debit, de credit sau preplatite, si plata cu carduri efectuata online. 

In prezent, plata cu cardul era obligatorie pentru firmele care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei. 

Legea 128/2022 mai prevede si ca furnizorii de servicii de utilitate publica (apa-canal, electricitate, salubritate si altele) si institutiile publice la care se face plata impozitelor si a amenzilor sunt obligate sa accepte plata cu cardul atat la casierie, cat si online. De la aceasta obligatie sunt exceptate doar entitatile care au punctele de incasare amplasate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice.

"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS, cat si online, prin alte solutii moderne de acceptare, atat la casieriile proprii, cat si prin aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice.", potrivit legii.

In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a Legii 128/2022, operatoril economici furnizori de servicii de utilitate publica si autoritatile publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, au avut obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta. Termenul limita expira miercuri, 9 noiembrie. 

 

Totodata, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicil, care realizeaza anual incasari, cu numerar sau prin alte instrumente de plata, de cel putin 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice. 

Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului in lei este cel comunicat de BNR in ultima zi a anului precedent.

In cazul in care, timp de doi ani consecutivi, pragul mentionat nu a fost depasit, entitatile desemnate la alin. (1) - institutiile publice - nu mai au obligatia de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare.

Sunt exceptate de la obligatie entitatile care nu dispun la punctul de incasare de niciun mijloc de conexiune la internet. 

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor, impreuna cu Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, cu consultarea Bancii Nationale a Romaniei, modifica in mod corespunzator normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.949/2017.

ATENTIE! 
Nerespectarea acestor dispozitii va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei, potrivit OUG nr.193/2002. 

Legea 128/2022: continutul actului normativ

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Articolul I

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:

Articolul 1

(1) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati, tarife, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplatite, atat prin intermediul unui terminal POS, cat si prin aplicatii care faciliteaza acceptarea platilor electronice.
..........................
(3) Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice. Prin activitatea de prestari de servicii, in sensul prezentului alineat, se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

2. La articolul 1, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3^1) si (3^2), cu urmatorul cuprins:

(3^1) Obligatia de acceptare de catre persoanele juridice prevazute la alin. (3) a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, se naste incepand cu trimestrul urmator celui in care incasarile din cursul anului respectiv au depasit pragul de 50.000 euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului in lei este cel comunicat de BNR in ultima zi a anului precedent.

(3^2) In cazul in care, timp de 2 ani consecutivi, pragul mentionat la alin. (3) nu a fost depasit, entitatile desemnate la alin. (3) nu mai au obligatia de acceptare a cardurilor de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare.

3. La articolul 1, dupa alineatul (7) se introduc trei noi alineate, alineatele (8)-(10), cu urmatorul cuprins:

(8) Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile si autoritatile publice definite de Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati, penalitati de intarziere, tarife sau alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia sa accepte incasarea sumelor printr-un sistem electronic de plata la distanta/online.

(9) Sunt exceptate de la obligatia mentionata la alin. (1) si (3) entitatile care au punctele de incasare amplasate in zone nedeservite de retele de comunicatii electronice.

(10) Entitatile mentionate la alin. (9) au obligatia de a se conforma cerintelor mentionate la alin. (1) si (3) in termen de 12 luni de la data la care zona in care sunt amplasate este deservita de retele de comunicatii electronice.

4. La articolul 2, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(6) Institutiile publice vor prevedea in bugetele proprii creditele bugetare aferente cheltuielilor cu administrarea si operarea terminalelor de plata, programelor informatice si aplicatiilor de gestionare a sistemelor electronice moderne de plata la distanta.

5. La articolul 3 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

d) nerespectarea dispozitiilor art. 1 alin. (1), (3) si (8);

Articolul II

(1) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor impreuna cu Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, la propunerea Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, cu consultarea Bancii Nationale a Romaniei, modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 949/2017.

(2) In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica si autoritatile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de modul de finantare si subordonare, care incaseaza impozite, taxe, contributii, amenzi, dobanzi, penalitati, penalitati de intarziere, tarife, alte obligatii de plata si sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligatia de a implementa sistemul electronic modern de plata la distanta, prevazut la art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul III

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, va fi republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amendacontributiiplata cu cardul


Data aparitiei: 12 Octombrie 2021
Ultima actualizare: 08 Noiembrie 2022

Votati articolul "Legea 128/2022 - furnizorii de utilitati si institutiile publice trebuie sa accepte plata cu cardul online":
Rating:

Nota: 3.54 din 5 din 13 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X