Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

3 noutati importante privind concediul medical si de carantina pe care orice firma trebuie sa le stie

Data aparitiei: 20 Septembrie 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
3 noutati importante privind concediul medical si de carantina pe care orice firma trebuie sa le stie
concediu medicalcarantinaindemnizatiefnuass

Modul de acordare a concediilor medicale si a platii a suferit modificari majore incepand cu 1 august, conform noii OUG nr. 74/2021 care a modificat OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. 

Analizam, pe scurt, trei noutati importante despre concediul medical si concediul de carantina si de izolare cu care orice firma ar trebui sa fie la curent. 

Citeste si: Modificari privind normele de acordare a concediilor medicale. Declaratia care trebuie completata de persoanele in carantina

Noutati privind concediul medical si de carantina: cum gestionezi fiecare situatie

1. Alte persoane decat cele asigurate obligatoriu pot beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate daca se asigura pe baza de contract de asigurare. Acestea se pot asigura optional in sistem, insa numai in baza declaratiei fiscale depuse in vederea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate. Mai multe detalii AICI

2. Incepand cu 1 august 2021, in prima etapa, durata acordarii concediului medical poate fi de maximum 4 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicul de familie si de maximum 15 zile calendaristice pentru concediul medical acordat de medicii de specialitate din ambulatoriu, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an. 

In situatia in care asiguratul se afla in imposibilitatea deplasarii la cabinetul medical in vederea acordarii concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultatii la domiciliu sau la distanta. 



3. In cazul salariatilor care se deplaseaza in interes personal intr-un stat incadrat in zona rosie, indemnizatia de carantina nu se suporta integral de la Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Certificatul de concediu medical eliberat de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de directia de sanatate publica, va cuprinde toata perioada de carantina, insa indemnizatia va fi platita doar pentru primele 5 zile de concediul medical, indemnizatie care va fi suportata din FNUASS.

Multe firme se intreaba cum se ponteaza celelalte 9 zile, care nu se platesc de la FNUASS. Detalii amanuntite in Consilier Codul Muncii. 



Consilier Codul Muncii iti pune la dispozitie solutii, explicatii, comentarii, recomandari si atentionari pentru orice subiect de legislatia muncii, cu accent pe erorile grave pe care le puteti face.

Iar elementul care va intereseaza in mod special in aceasta perioada este capitolul dedicat implicatiilor ultimelor acte normative emise in regim de urgenta, acte normative altminteri bine intentionate, dar care, analizate profesionist, ridica o multime de semne de intrebare. Profita acum de OFERTA SPECIALA! 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X