Modalitatea de acordare a concediilor medicale a fost modificata de la 1 august, potrivit OUG 74/2021. In cazul persoanelor care au fost izolate la intoarcerea deplasarii in interes personal dintr-un stat incadrat intr-un risc epidemiologic, indemnizatia de carantina se susporta din FNUASS doar o perioada de 5 zile in loc de 14 zile.
In noul context legislativ, cine suporta diferenta de indemnizatie de carantina (diferenta dintre 5 zile calendaristice suportate din FNUASS si restul zilelor calendaristice inscrise in certificatul de concediu medical)? Au firmele vreo obligatie in acest caz? Iata cum interpreteaza legislatia actuala specialistul nostru!
Citeste si: Cum trebuie sa gestioneze angajatorii noua modalitate de acordare a concediilor medicale, potrivit CNAS
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Indemnizatia pentru concediul medical de carantina: raspunsul specialistului
Potrivit art. 22 alin. (1 1) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asa cum a fost completet prin OUG nr. 74/2021, Prin exceptie (...), indemnizatia (...) se suporta pentru o perioada de 5 zile din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Potrivit art. 37 alin. (5) din ordinul comun Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017 privind Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate modificat prin Ordin 1398/729/2021 Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, din perioada cuprinsa in concediul medical pentru carantina se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina. .
Chiar daca art.22 alin.(1 1) din OUG nr.158/2005 face trimitere la Norme, Ordinul nr.1398/729/2021 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, nu aduce prea multe clarificari in vederea aplicarii acestei masuri.
Actele normative mentionate mai sus nu prevad in sarcina angajatorului obligatia de a suporta indemnizatia pentru carantina pentru diferenta de zile din concediul medical.
Prin urmare, incepand cu data de 1 august 2021, in cazul in care se instituie masura carantinei la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru o persoana care s-a deplasat in interes personal intr-o zona in care la momentul deplasarii exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent inalt patogen, din perioada cuprinsa in concediul medical pentru carantina se suporta din bugetul FNUASS numai indemnizatia aferenta primelor 5 zile de carantina.
Certificatul de concediu medical eliberat de medicul curant, pe baza certificatului eliberat de directia de sanatate publica, va cuprinde toata perioada de carantina, insa indemnizatia va fi platita doar pentru primele 5 zile de concediul medical, indemnizatie care va fi suportata din FNUASS.
Cartea verde a contabilitatii
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
In opinia mea, diferenta de zile din certificatul de concediu medical (9 zile din cele 14 zile) va folosi pentru justificarea absentelor de la locul de munca, astfel ca salariatul va fi pontat in aceste zile in concediu medical, deci absent motivat, dar fara plata indemnizatiei.
Diferenta intre concediile medicale pentru carantina eliberate ca si regula generala si concediile medicale eliberate in cazul persoanelor care s-au deplasat intr-o zona cu risc, se poate face prin completarea pe verso-ul formularului, la ruprica Observatii , pe langa numarul certificatului eliberat de directia de sanatate publica, si mentiunea care sa ajute angajatorii sa diferentieze concediile medicale pentru carantina. Salariatul poate prezenta angajatorului si certificatul eliberat de directia de sanatate publica sau poate completa o declaratie pe proria raspundere in acest sens.
Prin urmare, in cazul persoanelor care pleaca in interes personal in tari in care este un risc epidemiologic, daca la intoarcere este obligatorie carantina, statul va suporta numai costul primelor 5 zile de concediu de carantina, potrivit prevederilor sus-mentionate, si nu exista obligatia in sarcina angajatorului a platii indemnizatiei de carantina pentru diferenta de zile din concediu medical pentru carantina.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.