Specialistul nostru ne prezinta in continuare cum se calculeaza numarul de salariati mediu din bilant: manual sau automat in programul de contabilitate.
Totodata, vom afla de ce criterii se tine cont la acest calcul si daca este importanta si norma salariatului. De exemplu, daca intr-o luna sunt 10 salariati la norma intreaga si 34 salariati la norma partiala de 5 ore/luna (adica cei 34 salariati la 5 ore/luna sunt echivalentul la 1 salariat cu norma intreaga la 168 ore/luna), atunci numarul de salariati mediu in luna respectiva va fi de 10 + 1 = 11 sau 10 + 34 = 44?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Calcul numar mediu de salariati pentru bilant: raspunsul specialistului
De regula, se calculeaza automat cu ajutorul programului de salarizare. S-ar putea calcula si manual, insa acest exercitiu se poate dovedi laborios in cazul unei societati cu un numar mare de angajati, care au diverse situatii personale: norma redusa, concediu fara plata etc.
Calculul numarului mediu tine cont de norma salariatului, in sensul ca salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca.
Numarul mediu de salariati pentru bilant se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica conform prevederilor din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802 din 2014.
Definitia data de Institutul National de Statistica indicatorului “Numar mediu de salariati” este urmatoarea:
“Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din intregul an, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare impartita la numarul total al zilelor calendaristice (365 zile), precum si salariatii al caror contract individual de munca a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform legislatiei in vigoare.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T Ghid de raportare corecta
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se cuprind si salariatii aflati in incapacitate temporara de lucru (concediu medical) pe perioada cand acestia sunt platiti din fondul de salarii.
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate.
In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, mai putin cei al caror contract/raport a incetat in aceasta zi.
Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.”
Formula de calcul a numarului mediu este:
Nr. mediu = suma (Ei) / Zc,
Ei = efectivele zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare
Zc = numarul total al zilelor calendaristice.
De ex daca intr-o luna am 10 salariati la norma intreaga si 34 salariati la norma partiala de 5 ore/luna (adica cei 34 salariati la 5 ore/luna sunt echivalentul la 1 salariat cu norma intreaga la 168 ore/luna), atunci nr de salariati mediu in luna respectiva va fi de 10+1=11 sau 10+34=44 ?
Pentru calculul numarului mediu dintr-o luna vom prespunune ca este vorba despre luna octombrie 2022 si ca toti cei 10, respectiv 34 de salariati au lucrat toata luna.
Efectivul zilnic de salariati in octombrie 2022
(31 zile calendaristice * 10 angajati * 8h /8h) + (31 zile calendaristice * 34 angajati * 5h/8h) = 968,75
Numarul total de zile calendaristice in octombrie 2022
31 zile calendaristice
Numarul mediu de salariati pentru luna octombrie 2022 este 968,75 / 31 = 31,25
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara, expert contabil.