Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Calcul numar mediu de salariati pentru bilant. Studiu de caz

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Calcul numar mediu de salariati pentru bilant. Studiu de caz
bilantsalariaticontract de munca

Specialistul nostru ne prezinta in continuare cum se calculeaza numarul de salariati mediu din bilant: manual sau automat in programul de contabilitate. 

Totodata, vom afla de ce criterii se tine cont la acest calcul si daca este importanta si norma salariatului. De exemplu, daca intr-o luna sunt 10 salariati la norma intreaga si 34 salariati la norma partiala de 5 ore/luna (adica cei 34 salariati la 5 ore/luna sunt echivalentul la 1 salariat cu norma intreaga la 168 ore/luna), atunci numarul de salariati mediu in luna respectiva va fi de 10 + 1 = 11 sau 10 + 34 = 44?

Calcul numar mediu de salariati pentru bilant: raspunsul specialistului 

De regula, se calculeaza automat cu ajutorul programului de salarizare. S-ar putea calcula si manual, insa acest exercitiu se poate dovedi laborios in cazul unei societati cu un numar mare de angajati, care au diverse situatii personale: norma redusa, concediu fara plata etc.
 

Calculul numarului mediu tine cont de norma salariatului, in sensul ca salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca.  
 
Numarul mediu de salariati pentru bilant se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica conform prevederilor din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802 din 2014.
 
Definitia data de Institutul National de Statistica indicatorului “Numar mediu de salariati” este urmatoarea:
 
“Numarul mediu al  salariatilor reprezinta  o medie aritmetica  simpla  rezultata  din  suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din intregul an, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si  alte  zile  nelucratoare  impartita  la  numarul  total  al  zilelor  calendaristice  (365  zile), precum si  salariatii al caror contract individual de munca a  fost suspendat din initiativa angajatorului  (in  cazul  intreruperii  temporare  a  activitatii)  si  au  beneficiat  de  o indemnizatie  din  salariul  de  baza  corespunzator  locului  de  munca  ocupat,  conform legislatiei in vigoare. 
 


In  efectivul  zilnic  al  salariatilor  luat  in  calculul  numarului mediu se  cuprind  si  salariatii aflati  in  incapacitate  temporara  de  lucru  (concediu  medical)  pe  perioada  cand  acestia sunt platiti din fondul de salarii. 
 
In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate. 
 
In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv  zilnic  numarul  salariatilor  din  ziua  precedenta,  mai  putin  cei  al  caror contract/raport a incetat in aceasta zi. 
 
Salariatii  care  nu  sunt  angajati  cu  norma  intreaga  se  includ  in  numarul  mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.”
 
Formula de calcul a numarului mediu este:     
Nr. mediu = suma (Ei) / Zc,
Ei = efectivele zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare
Zc = numarul total al zilelor calendaristice.
 
De ex daca intr-o luna am 10 salariati la norma intreaga si 34 salariati la norma partiala de 5 ore/luna (adica cei 34 salariati la 5 ore/luna sunt echivalentul la 1 salariat cu norma intreaga la 168 ore/luna), atunci nr de salariati mediu in luna respectiva va fi de 10+1=11 sau 10+34=44 ? 
 
Pentru calculul numarului mediu dintr-o luna vom prespunune ca este vorba despre luna octombrie 2022 si ca toti cei 10, respectiv 34 de salariati au lucrat toata luna.
 
Efectivul zilnic de salariati in octombrie 2022
 (31 zile calendaristice * 10 angajati * 8h /8h) + (31 zile calendaristice * 34 angajati * 5h/8h)  = 968,75
 
Numarul total de zile calendaristice in octombrie 2022
31 zile calendaristice
 
Numarul mediu de salariati pentru luna octombrie 2022 este 968,75 / 31 = 31,25

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Diana Ioana Tabara, expert contabil. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X