Prezentam mai jos ce obligatii fiscale presupune inchirierea unei camere in scop turistic, potrivit reglementarilor in vigoare.
Este necesar sa se depuna la ANAF cererea 168? Iata ce prevede Codul fiscal!
Inchiriere camera in scop turistic - raspunsul specialistului
Potrivit prevederilor art. 120 (6 ind. 1) din Codul fiscal, contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare si cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, au obligatia inregistrarii contractului incheiat intre parti, precum si a modificarilor survenite ulterior, in termen de cel mult 30 de zile de la incheierea/producerea modificarii acestuia, la organul fiscal competent.
Prin urmare, in cazul inchirierii in scop turistic nu exista obligatia declararii contractului la organul fiscal, respectiv depunerea formularului C168.
In schimb, in cazul inchirierii in scop turistic trebuie completat si pastrat si formularul Fisa capacitatii de cazare, in conformitate cu prevederile art. 85 alin.( 4 ind. 7 ) si alin. (4 ind. 8 ) din Codul fiscal si OPANAF 398/2021.
Formularul se completeaza de persoanele fizice care realizeaza, in cursul unui an fiscal, venituri impuse pe baza normelor de venit din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere situate in locuinte proprietate personala, cuprins intre una si 5 camere inclusiv, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea. Formularul se completeaza si in cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal.
Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuinte proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistice, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si de maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.
Contribuabilii au obligatia, pentru fiecare an fiscal, sa completeze si sa pastreze fisa capacitatii de cazare.
Se completeaza cate o anexa pentru fiecare camera inchiriata in scop turistic.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Din punct de vedere al impozitului pe venit, potrivit art. 83 alin. (2 ind. 1) -3 din Codul fiscal sunt considerate venituri in cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.
Potrivit prevederilor de la la art. 83 alin. (4) (5) din Codul fiscal, veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre unu si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina pe baza normei anuale de venit. In cazul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat in cursul aceluiasi an fiscal, determinarea venitului se efectueaza pe baza normei anuale de venit pentru intregul an fiscal, urmand ca incepand cu anul fiscal urmator determinarea venitului net sa se realizeze in sistem real, ca venituri din activitati independente. Veniturile realizate din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere cuprins intre 1 si 5 camere inclusiv, in cursul unui an fiscal, se determina numai pe baza normei anuale de venit, contribuabilii neputand opta pentru impunerea in sistem real, dupa cum reiese din prevederile art. 84 alin. 10 si art.85 din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor de la a rt. 85 alin. (4 ind. 9), contribuabilii au obligatia sa completeze si sa depuna la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I - Date privind veniturile realizate, prevazuta la art. 122.
Potrivit prevederilor de la art. 85(6) din Codul fiscal, impozitul anual datorat se calculeaza de catre contribuabil, pe baza datelor din declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit/normei anuale de venit ajustate/venitului anual, dupa caz, impozitul fiind final.
Impozitul anual datorat se plateste integral la bugetul de stat.
Plata impozitului se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal urmator celui de realizare a venitului.
De asemenea, persoana fizica va datora si CASS, daca veniturile obtinute din inchirierea in scop turistic/inchirierea obisnuita, plus alte categorii de venituri dintre cele enumerate la art. 155 alin. 1 lit. b-h din Codul fiscal (dividende, dobanzi, alte venituri, activitati independente etc.) depasesc plafonul de 6 salarii minime brute pe tara, dupa cum se prevede la art. 170 alin. 1 din Codul fiscal.
Potrivit art. 170 alin. 4 din Codul fiscal baza anuala de calcul al CASS este la:
-nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 salarii minime brute pe tara;
-nivelul a 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 salarii minime brute pe tara. CASS datorata se determina prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor obtinute.
Potrivit prevederilor de la art. 174(3), persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.
Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate este pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia.
Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.