Recenta OUG nr. 188/2022 a adus modificari majore in Codul de procedura fiscala care vizeaza o multime de reglementari privind inspectia fiscala. Contabilii si antreprenorii nici macar nu visau la aceste noutati in anii anteriori.
Una dintre principalele schimbari are in prim plan "modul de selectie a contribuabililor care vor intra in control, singurul criteriu fiind cel al riscului fiscal in care sunt incadrati. In cazul creantelor fiscale, selectarea contribuabililor/platitorilor pentru efectuarea actiunii de inspectie fiscala se efectueaza la nivelul aparatului central al ANAF, in functie de nivelul riscului stabilit pe baza analizei de risc", ne explica consultantul fiscal Ionut Jinga.
Prin exceptie, in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal central, contribuabilii/platitorii pot fi selectati in mod aleatoriu pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala.
IMPORTANT!
Intr-un an calendaristic, procentul maximal de contribuabili/platitori selectati in mod aleatoriu nu poate depasi 10% din totalul contribuabililor/platitorilor selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale in anul respectiv. Depasirea procentului de 10% reprezinta abatere disciplinara, iar conducatorul structurii de inspectie fiscala are obligatia sa ia masuri de sanctionare a persoanelor vinovate.
Analiza de risc se efectueaza periodic, caz in care organul fiscal stabileste si clasa/subclasa de risc fiscal a contribuabilului. Ca noutate, clasa/ subclasa de risc fiscal se comunica contribuabilului, la cererea acestuia, prin orice mijloc de comunicare care asigura dovada primirii informatiei, cu exceptia cazului in care obiective de interes general justifica restrangerea accesului la aceasta informatie.
Pentru contribuabilii/platitorii prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala transmite acestora, in scris, o
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Prin notificare se comunica contribuabilului/platitorului ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii are posibilitatea sa depuna sau sa corecteze declaratiile fiscale.
Citeste continuarea in Revista de Fiscalitate si Control Fiscal, editia lunii martie. ►
Revista de Fiscalitate si Control Fiscal, o publicatie gandita special pentru a va fi de ajutor in situatia foarte stresanta (si foarte periculoasa) a unei vizite ANAF. Parcurgeti revista si beneficiati astfel de pregatirea perfecta pentru intalnirea cu inspectorii.
Exemple de intrebari solutionate in Revista de Fiscalitate si Control Fiscal
Intrebarea 1
“Controlul fiscal s-a incheiat, firma are de platit TVA si impozit pe profit. Avem dreptul sa solicitam anularea accesoriilor ce se vor calcula? Care sunt inregistrarile contabile?”
Intrebarea 2
“In urma unui control fiscal pentru ultimii 5 ani, am primit un proces-verbal in care s-au stabilit debite, dobanzi, penalitati. Putem beneficia de vreo scutire/micsorare la plata acestora?”
Intrebarea 3
“Am depus eronat decontul de TVA luna trecuta, acum avem control fiscal. Cum putem corecta eroarea?”