email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conformarea voluntara, prin ochii ANAF: modelul notificarii si procedura

Conformarea voluntara, prin ochii ANAF: modelul notificarii si procedura
conformare voluntarainspectie fiscalaimpoziteanaf

ANAF continua demersurile privind conformarea voluntara a contribuabililor si publica un proiect de ordin pentru aprobarea modelului notificarii si a procedurii de notificare. 

Si in 2023, unul dintre principalele obiective ale Fiscului ramane cresterea gradului de colectare a impozitelor. In acest sens au fost intreprinse ample campanii de informare in care s-a pus accent pe cunoasterea legislatiei in vigoare, dar s-a facut apel si la spiritul de responsabilitate civica al contribuabililor. Toate acestea au rolul sa ii determine pe contribuabili sa se inscrie voluntar la plata impozitelor, declarandu-si corect toate sursele de venit. 

Recent, Lucian Heius, seful ANAF, a informat ca, incepand de la 1 ianuarie 2023, se modifica modul de desfasurare a inspectiei fiscale. Contribuabilii vor avea la dispozitie doua etape in care sa rezolve problemele, astfel incat sa nu primeasca la sediu controlul efectiv. Selectarea acestora se va face pe baza analizei de risc, dupa care va urma emiterea unei notificari de conformare in care institutia va prezenta riscurile identificate. Heius a prezentat ce trebuie sa faca contribuabilii dupa ce primesc notificarea de conformare, dar si ce risca firmele care nu se conformeaza... vezi declaratia AICI

In noul proiect ANAF prezinta modelul notificarii, dar si informatii importante despre cum va decurge procedura. 

ANAF reaminteste in referatul de aprobare ca in Monitor a fost publicata OUG 188/2022 din 28 decembrie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si pentru modificarea OUG nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative prin care la punctul 18 si 19 se reglementeaza:


” 18. Dupa articolul 121 se introduce un nou articol, art. 121^1, cu urmatorul cuprins:

ART. 121^1

Notificarea de conformare emisa de organul fiscal central in cazul inspectiei fiscale

(1) Pentru contribuabilii/platitorii prezumtivi a fi selectati pentru efectuarea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala transmite acestora, in scris, o notificare de conformare cu privire la riscurile fiscale identificate in scopul reanalizarii de catre acestia a situatiei fiscale si, dupa caz, de a depune sau de a corecta declaratiile fiscale.

(2) Prin notificare se comunica contribuabilului/platitorului ca in termen de 30 de zile de la data comunicarii notificarii are posibilitatea sa depuna sau sa corecteze declaratiile fiscale. Pana la expirarea acestui termen, organul de inspectie fiscala nu intreprinde nicio actiune in vederea selectarii pentru efectuarea inspectiei fiscale.

(3) Depunerea sau corectarea declaratiilor fiscale de catre contribuabil/platitor nu impiedica selectarea pentru efectuarea inspectiei fiscale, insa numai dupa implinirea termenului prevazut la alin. (2).

(4) Dupa implinirea termenului prevazut la alin. (2) contribuabilii/platitorii cu risc fiscal ridicat care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificati sunt supusi obligatoriu unei inspectii fiscale sau unei verificari documentare.

(5) Modelul notificarii de conformare, periodicitatea emiterii notificarilor, precum si procedura de notificare se aproba prin ordin al presedintelui ANAF.

19. La articolul 122 alineatul (7), dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e), cu urmatorul cuprins:

e) posibilitatea depunerii sau corectarii declaratiei de impunere aferenta perioadelor si creantelor fiscale ce vor face obiectul inspectiei fiscale, pana la data inceperii inspectiei fiscale."
 

Cum arata notificarea de conformare emisa de ANAF

Notificarea de conformare pe care o vor primi contribuabilii descoperiti cu risc fiscal va cuprinde informatii precum cele de mai jos: 

Domnului/Doamnei Administrator/Director general

Stimata/e doamna/domn, va aducem la cunostinta ca, potrivit prevederilor art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost emisa prezenta notificare, pentru a va permite sa procedati la reanalizarea situatiei dumneavoastra fiscale si dupa caz pentru a proceda la depunerea sau corectarea declaratiilor fiscale, anterior eventualei selectari pentru efectuarea unei actiuni de inspectie fiscala.

Din analizele efectuate de organele fiscale asupra datelor si informatiilor detinute, comunicate de dumneavoastra sau primite/obtinute din alte surse, au rezultat urmatoarele riscuri fiscale in legatura cu activitatea dumneavoastra:
……………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………....


Click AICI pentru modelul integral al notificarii de conformare ►

Procedura de notificare si periodicitatea emiterii: regulile Fiscului

Procedura de notificare si periodicitatea emiterii ”Notificarii de conformare emisa de organul de inspectie fiscala”

 


1. ”Notificarea de conformare emisa de organul de inspectie fiscala” numita in continuare, notificarea, se transmite contribuabililor/platitorilor, prezumtivi a fi selectati pentru inspectia fiscala, de catre organul de inspectie fiscala competent, in baza prevederilor art. 121^1 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.


2. Notificarea este emisa de organul de inspectie fiscala competent pentru efectuarea inspectiei fiscale la contribuabilul/platitorul vizat, in baza analizei de risc primita de la structurile cu atributii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si/sau in baza analizelor proprii efectuate.

3. Notificarea va fi emisa ori de cate ori, urmare analizei de risc sunt identificate noi riscuri fiscale care nu au fost notificate anterior si nici nu au facut obiectul controalelor fiscale.

4. Nu este necesara emiterea notificarii in situatia in care, potrivit prevederilor legale in vigoare, inspectia fiscala este necesara pentru solutionarea unor cereri ale contribuabilului, efectuarea inspectiei fiscale este prevazuta in mod expres in alte acte normative, sau exista pericolul ca platitorul/contribuabilul sa se sustraga inspectiei fiscale, inclusiv prin instrainarea patrimoniului, ingreunand in acest fel colectarea veniturilor bugetare.

De asemenea nu este necesara emiterea notificarii in situatiile descrise de prevederile art. 122 alin. (4) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv:

a) in cazul contribuabililor/platitorilor aflati in procedura insolventei;
b) in situatia in care, ca urmare a unui control inopinat, se impune inceperea imediata a inspectiei fiscale;
c) pentru extinderea inspectiei fiscale la perioade sau creante fiscale, altele decat cele cuprinse in avizul de inspectie fiscala initial;
d) in cazul refacerii inspectiei fiscale ca urmare a unei decizii de solutionare a contestatiei;
e) in cazul unor cereri ale contribuabilului/platitorului pentru a caror solutionare, ca urmare a analizei de risc, este necesara efectuarea inspectiei fiscale.

5. In vederea emiterii notificarii, organul cu atributii de inspectie fiscala va efectua urmatoarele activitati:

a) conducatorul structurii de inspectie fiscala, la propunerea sefului de serviciu coordonator, nominalizeaza persoana/persoanele care va/vor proceda la intocmirea notificarii pentru un anumit contribuabil/platitor, in baza analizelor de risc primite de la structura de specialitate si/sau in baza analizelor proprii efectuate de organul de inspectie fiscala;

b) persoana/persoanele nominalizate vor proceda la intocmirea notificarii catre contribuabil, in care vor face referire la riscurile identificate de organul fiscal;

c) proiectul notificarii va fi avizat de seful de serviciu coordonator al persoanei/persoanelor care a/au intocmit notificarea si va fi aprobat de conducatorul structurii de inspectie fiscala;

d) dupa aprobarea notificarii, persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea vor proceda la initierea comunicarii acesteia catre contribuabil prin utilizarea unuia dintre mijloacele de comunicare prevazute la art. 47 si respectiv art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;

e) persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea voi fi nominalizate, de regula, ca persoane de contact pentru contribuabilul/platitorul notificat, in legatura cu aspectele vizate de notificare;

f) persoana/persoanele care a/au intocmit notificarea vor analiza, dupa caz, informatiile primite de la contribuabil in legatura cu modalitatea de conformare urmare notificarii si vor propune, printr-un referat motivat initierea sau nu a actiunii de inspectie fiscala la contribuabilul/platitorul notificat, dupa expirarea perioadei prevazuta de lege pentru conformare urmare notificarii.

6. Organul de inspectie fiscala va tine si va organiza o evidenta a notificarilor emise, care va cuprinde cel putin urmatoarele informatii:

a) denumirea si CUI-ul contribuabilului/platitorului notificat;
b) numarul de inregistrare si data emiterii notificarii. Numarul si data vor fi alocate notificarii dupa aprobarea acesteia;
c) prezentarea pe scurt a riscurilor fiscale care fac obiectul notificarii precum si a implicatiilor fiscale pe perioade impozabile si tipuri de impozite, taxe, contributii, dupa caz;
d) data comunicarii notificarii catre contribuabil, care va fi stabilita in functie de modalitatea de comunicare utilizata;
e) termenul legal pana la care contribuabilul/platitorul are posibilitatea de a se conforma, urmare notificarii. Termenul va fi stabilit in functie de data comunicarii notificarii;
f) prezentarea, dupa caz, a modalitatii de conformare de catre contribuabil/platitor, in baza informatiilor primite de la acesta urmare notificarii;
g) propunerea de efectuare sau nu a inspectiei fiscale, ulterior termenului legal stabilit pentru conformare ca urmare a notificarii;
h) implicatiile fiscale urmare conformarii contribuabilului/platitorului conform notificarii, dupa caz, respectiv mentionarea perioadelor fiscale si a impozitelor taxelor, contributiilor, pentru care contribuabilul/platitorul a procedat la rectificare sau depunere de declaratii fiscale.

7. Notificarile editate pe suport hartie vor fi emise in doua exemplare, din care exemplarul 1 semnat de conducatorul activitatii de inspectie fiscala va fi comunicat contribuabilului/platitorului, iar exemplarul 2 semnat de persoana/persoanele desemnate pentru intocmire, avizat de seful de serviciu coordonator si aprobat de conducatorul structurii de inspectie fiscala, va fi arhivat in cadrul organului fiscal.

8. Notificarea poate fi emisa inclusiv in format electronic prin utilizarea de aplicatii informatice dedicate.

9. In situatia in care notificarile vor fi emise prin intermediul unor aplicatii informatice dedicate, intocmirea, avizarea, aprobarea si arhivarea acestora se vor realiza exclusiv in mediu electronic, comunicarea catre contribuabil/platitor urmand a se efectua, de regula, prin intermediul platformei dedicate a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – Spatiul Privat Virtual. In situatia in care, din motive tehnice sau de alta natura, comunicarea prin Spatiul Privat Virtual nu este posibila, se va proceda la listarea unui exemplar al notificarii care va contine doar semnatura conducatorului structurii de inspectie fiscala in vederea comunicarii catre contribuabil/platitor prin utilizarea altor mijloace legale de comunicare.

Consulta Avizul de inspectie fiscala. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
conformare voluntarainspectie fiscalaimpoziteanaf


Data aparitiei: 18 Ianuarie 2023

Votati articolul "Conformarea voluntara, prin ochii ANAF: modelul notificarii si procedura":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X