Primirea facturilor cu intarziere de la furnizorii de marfa poate avea consecinte semnificative in contabilitatea unei afaceri. Intarzierea facturilor poate duce la confuzii sau neglijenta in inregistrarea corecta a tranzactiilor in contabilitate. Acest lucru poate duce la erori contabile, care ulterior necesita ajustari si corectii.
Pentru a minimiza impactul intarzierii facturilor este important sa aveti un sistem bine pus la punct pentru urmarirea facturilor si pentru comunicarea transparenta cu furnizorii si clientii cu privire la termenele si conditiile de plata.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Factura de marfa primita cu intarziere: studiu de caz
S-a constatat la momentul de fata lipsa unei factura de la un furnizor de marfa in valoare de 5.000 de lei din anul 2021. Pe ce cont mai putem inregistra acum aceasta factura? De atunci s-a efectuat inventarierea stocului de marfa.
Raspuns: Inregistrarea facturilor primite cu intarziere de la furnizori se efectueaza in luna primirii documentelor.
Din punctul de vedere al deducerii TVA si al completarii Decontului de TVA D300, facturile se includ in declaratia lunii cand se primesc si se inregistreaza: ianuarie 2022, la randul 34 Regularizari taxa dedusa.
ART. 301 - Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxa
(2) In situatia in care nu sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare sau in cazul in care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevazute la art. 299, persoana impozabila isi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale in care sunt indeplinite aceste conditii si formalitati sau printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala, inclusiv in cazul anularii rezervei verificarii ulterioare ca urmare a inspectiei fiscale.
Daca s-a efectuat inventarierea stocului de marfa , veti inregistra o corectie contabila aferenta perioadei in care s-a efectuat inventarul.
Banuiesc ca marfa respectiva a iesit plus la inventar si aceasta lipsa s-a inregistrat intr-un cont de venituri.
Prin urmare, conform pct. 2.5.2 , pct. 66 si 67 din OMFP 1802/2014
66. (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:
a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere
In concluzie, in functie de politicile societatii, acesta eroare va fi considerata semnificativa sau nesemnificativa si va fi contabilizata prin corectarea contului 7588 sau 117.
Contabilizarea in contul 117 este mai dificila deoarece presupune rectificarea D101 deoarece societatea este platitoare de impozit pe profit, ca urmare recomand corectie pe seama contului de profit si pierdere din anul curent, valoarea fiind nesemnificativa in opinia mea.
Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com