email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate nou-infiintata in urma divizarii. Discutam cu Elena Garofil, consultant fiscal, despre obligatiile de auditare a situatiilor financiare

auditaresituatii financiarebalantadivizare societatesocietate nou infiintataOMFP 1802/2014

Avem situatia in care, in urma divizarii unui mare contribuabil (A), societatea nou-infiintata (B) va fi administrata ca un mare contribuabil cf. art.4 alin (4) din OMFP 3581/2013. D.p.d.v. al OMFP 1802/2014 noua societate B nu se incadreaza in criteriile de marime de la pct. 9 alin (4).

Ne puteti spune ce fel de situatii financiare va depune societatea B, si anume, cele prevazute la pct.20 sau cele de la pct.21 din OMFP 1802/2014?

Exista obligatii de auditare a situatiilor financiare ? In caz afirmativ, auditarea sa va face de catre cenzori sau auditori financiari?

Retinem ca atat societatea A, cat si societatea B sunt societati pe actiuni.

Elena Garofil, consultan fiscal:

Daca din punct de vedere al administrarii sunteti mare contribuabil , din punct de vedere contabil , in functie de criteriile de marime, entitatile se grupeaza in trei categorii, astfel: microentitati; entitati mici; entitati mijlocii si mari.

Potrivit prevederilor pct.22   din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014,   in cazul entitatilor nou-infiintate, acestea pot intocmi pentru primul exercitiu financiar de raportare situatiile financiare anuale prevazute fie la pct. 20, fie la pct. 21 sau in formatul aplicabil microentitatilor.

Pentru al doilea exercitiu financiar de raportare, aceste entitati analizeaza indicatorii determinati din situatiile financiare ale anului precedent si indicatorii determinati pe baza datelor din contabilitate si a balantei de verificare incheiate la sfarsitul exercitiului financiar curent, intocmind situatii financiare anuale in functie de criteriile de marime inregistrate.

Asadar, pentru primul exercitiu financiar de raportare puteti sa intocmiti situatiile financiare anuale prevazute fie la pct. 20, fie la pct. 21.

Potrivit prevederilor pct. 563 din acelasi act normativ , situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.

  Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
   a) totalul activelor: 3.650.000 EUR;


   b) cifra de afaceri neta: 7.300.000 EUR;
   c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

 Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive.

De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua din cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive.

Asadar situatiile financiare vor fi supuse auditarii in conditiile mai sus mentionate. Daca nu va incadrati in criteriile de marime de la pct.9 alin. (4) sau entitati care depasesc limitele a cel putin doua dintre criteriile mentionate mai sus in doua exercitii financiare consecutive, nu aveti obigatia auditarii.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil, consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
auditaresituatii financiarebalantadivizare societatesocietate nou infiintataOMFP 1802/2014


Data aparitiei: 10 Iulie 2015

Votati articolul "Societate nou-infiintata in urma divizarii. Discutam cu Elena Garofil, consultant fiscal, despre obligatiile de auditare a situatiilor financiare":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X