Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Raspunderea societatii-mama fata de obligatiile subsidiarei. Ce riscuri exista pentru firma?

Data aparitiei: 20 Octombrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
societatea-mamasubsidiaraterticapital socialinsolventa

Dezbatem mai jos cazul in care o ramura de activitate este transferata catre o societate comerciala noua in schimbul transferarii de titluri de participare pentru societatea mama- deci are loc o desprindere pentru optimizarea costurilor.

Aceasta societate nou-infiintata are activitati de productie in urma careia trebuie sa plateasca despagubiri foarte mari unui client (cazuri frecvente in industria auto).

In ce masura socitatea mama care detine actiuni la aceasta societate, vom vedea daca are de suferit din aceasta situatie.

Cu privire la raspunderea societatii mama fata de obligatiile societatii infiintate la care detine participatii trebuie subliniate dispozitiile art. 237 indice 1 alin. (3) din Legea societatilor nr. 31/1990 care statueaza principiul general al caracterului limitat a raspunderii asociatului pentru obligatiile societatii la nivelul aportului la capitalul social.

Alin. (3) al aceluiasi articol enunta exceptiile de la regula generala pentru situatia in care asociatul, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate. In acelasi timp, alin. (4) enumera o serie de circumstante care determina raspunderea nelimitata a asociatului si anume cand acesta dispune de bunurile societatii ca si cum ar fi bunurile sale proprii sau daca diminueaza activul societatii in beneficiul personal ori al unor terti, cunoscand sau trebuind sa cunoasca faptul ca in acest mod societatea nu va mai fi in masura sa isi execute obligatiile.

In concluzie, in lipsa unor circumstante care sa permita creditorilor sa ceara instantei eliminarea caracterului limitat al raspunderii societatea mama nu va putea fi tinuta raspunzatoare pentru obligatiile societatii la care detine participatii.

In cazul in care existau astfel de creditori inaintea procedurii de desprindere acestia puteau formula opozitie fata de hotarara adunarii generale prin care a fost decisa desprinderea fara ca nivelul capitalului social al noii societati sa confere siguranta solvabilitatii.

Desigur ca in asfel de situatii in care se inregistreaza astfel de desprinderi sau de diminuari ale capitalului social potentialii clienti se pot reorienta sau pot pretinde garantii suplimentare pentru acoperirea riscului de neplata determinat de aplicarea prevederilor art. 237 indice 1 din Legea nr. 31/1990.

Nu in ultimul rand pot fi mentionate consecintele procedurii prevazute de legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa in cadrul careia, potrivit art. 117, pot face obiectul anularii o serie de acte sau actiuni ale debitorului efectuate cu asociatul intr-o perioada de 2 ani inaintea unei proceduri de insolventa deschise.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X