Desi mai multe asociatii si institutii au solicitat autoritatilor fiscale sa amane termenul limita de 25 mai pentru depunerea declaratiilor fiscale, singura reactie care a venit a fost ca nu se vor aplica amenzi pentru intarzierile de cateva zile.
Conducerea ANAF a recomandat structurilor sale executive din teritoriu sa nu aplice amenzi pentru nerespectarea termenului de depunere a formularelor fiscale, in contextul sincopelor de functionare ale portalului institutiei.
Printre declaratiile fiscale care au avut termen limita pe 25 mai se numara si Declaratia unica ce trebuie depusa de persoanele fizice care depun venituri din activitati independente (PFA-uri, II-uri, IF-uri, profesii liberale), venituri din drepturi de proprietate intelectuala, chirii, agricultura, investitii (pentru care nu se face retinere la sursa), dar si din alte surse. De asemenea, Formularul 230 a avut termen limita pe data de 25 mai. Avand in vedere ca sistemele ANAF au functionat defectuos sau deloc in ultimele zile, mii de organizatii au fost in pericolul de a nu depune formularele 230.
„Data fiind informarea primita de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala din partea Centrului National pentru Informatii Financiare aflat in subordinea Ministerului Finantelor, cu privire la sincopele de functionare ale portalului ANAF si la imposibilitatea remedierii acestor sincope la timp pentru a sprijini contribuabilii in depunerea declaratiilor fiscale in termenul de 25 mai, conducerea Agentiei recomanda structurilor sale executive din teritoriu ca, pentru situatiile de nerespectare a termenului de depunere, sa-si manifeste rolul activ si sa aiba in vedere prevederile din Codul de procedura fiscala referitoare la buna-credinta a contribuabililor, potrivit Art. 7 coroborat cu Art. 12", se arata in mesajul Fiscului, conform startupcafe.ro.
In incheiere, reprezentantii ANAF si-au cerut scuze contribuabililor si au promis ca nu vor mai fi “astfel de sincope” dupa finalizarea procesului de digitalizare.
"Ne cerem scuze contribuabililor pentru situatia intampinata, dar avem incredere ca odata cu finalizarea procesului de digitalizare a administratiei fiscale, nu vor mai avea loc astfel de sincope”, mai specifica ANAF in mesaj.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Lucian Heius, presedintele Fiscului, a declarat recent ca vor deveni realitate mai multe proiecte mari de digitalizare pregatite pentru institutiei.