Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Cheltuielile de transport si indemnizatia de deplasare in strainatate

Data actualizarii: 25 Martie 2009
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cheltuieli de transportindemnizatiedeplasarecontabilitate


Nu rata sansa unei informari profesioniste!
Este atuul invingatorilor! Codul fiscal 2009 este acum in slujba ta!

Cheltuielile de transport si indemnizatia de deplasare in strainatate

1. Consideratii introductive – cadrul legal in materie

Potrivit reglementarilor Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile se impart in trei grupe:

  • deductibile;
  • cu deductibilitate limitata;
  • nedeductibile.

Conform dispozitiilor art. 21 din Codul fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit prevederilor art. 21 alin. (2) lit. e) si cheltuielile de transport si de cazare, in tara si strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora.

Acestea din urma, potrivit Normelor metodologice elaborate in aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare rezultate din Hotararea Guvernului nr. 1.579/2007 si O.G. nr. 106/2007, se refera, dar nu limitativ, la:

  • directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, conform legii;
  • persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care contribuabilul suporta drepturile legale cuvenite acestora.

Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al contribuabilului sau contractul de administrare/mandat.

Angajatii trimisi in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar beneficiaza de:

  • indemnizatia zilnica in valuta in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
  • o suma zilnica in valuta, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare (plafon de cazare).

Salariatii trimisi in delegare sau detasare in strainatate au dreptul sa primeasca un avans in numerar, stabilit in functie de numarul zilelor de detasare. Acest numar nu poate fi mai mare decat totalul cheltuielilor de delegare sau de detasare pentru 30 de zile calendaristice.

Acordarea avansului si justificarea acestuia se face in conditiile prevazute de reglementarile legale privind operatiunile de incasari si plati in numerar prin casieria unitatilor. Justificarea sumelor acordate se face pe baza de documente, cu exceptia cheltuielilor pentru diurna, in termen de 3 zile de la inapoierea din delegatie.

In cazul in care, in unele tari, potrivit politicii existente pe plan local, nu se elibereaza documente sau acestea sunt retinute de autoritati, sumele cheltuite se justifica pe baza de declaratie data pe propria raspundere a celui in cauza.

In statele in care tara noastra are reprezentante, declaratia se confirma de catre aceste reprezentante, daca pentru obtinerea acestei confirmari nu sunt necesare cheltuieli de deplasare.

Sumele in valuta folosite in alte scopuri, pierdute, furate, sau cheltuite fara respectarea conditiilor in care au fost acordate se recupereaza de la cei care nu pot face dovada cheltuirii lor, in conditiile legii. Eventualele penalitati de intarziere in decontare se calculeaza in lei, pe baza cursului de schimb valutar la data depunerii sumei datorate.

Recuperarea avansului nejustificat sau a sumelor ramase necheltuite si nedepuse sau depuse peste termenele prezentate de lege, inclusiv a penalitatilor de intarziere, se face pe baza de dispozitie emisa de conducatorul unitatii emitatoare, la propunerea compartimentului financiarcontabil al unitatii care a acordat avansul in valuta, indiferent de unitatea la care este incadrat in munca titularul avansului.

2. Cu ce mijloace de transport se poate face deplasarea in strainatate?

Salariatii trimisi in strainatate pot sa calatoreasca cu trenul, avionul sau mijloacele auto. Cheltuielile de transport care mai sunt considerate deductibile din punct de vedere fiscal sunt urmatoarele:

  • cheltuieli de transport efectuate cu mijloace de transport in comun la si de la aeroport, gara, autogara sau port, in cazul in care acestea sunt situate in alta localitate;
  • cheltuieli de transport efectuate in localitatea unde se executa delegarea sau detasarea, cu mijloace de transport in comun, dus-intors, pe distanta dintre gari, aerogara, autogara sau port si locul delegarii sau detasarii ori locul de cazare;
  • cheltuieli de transport pe distanta dintre locul de cazare si locul delegarii sau detasarii;
  • taxele pentru trecerea podurilor;
  • taxele de traversare cu bacul;
  • taxele de aeroport, gara, autogara sau port;
  • alte taxe privind circulatia pe drumurile publice, prevazute in dispozitiile legale in vigoare;
  • comisioanele platite pentru rezervarea locurilor in camerele de hotel si in mijloacele de transport;
  • convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, cheltuieli de protocol, necesare indeplinirii misiunii in afara tarii;
  • cand persoana este chemata, inainte de terminarea misiunii, din localitatea unde se afla in delegare sau detasare;
  • cand persoana intrerupe delegarea sau detasarea si se inapoiaza in localitatea locului de munca obisnuit din cauza incapacitatii temporare de munca, dovedita prin certificat medical.

3. Care sunt sumele deductibile cu mijloacele de transport?

Sumele deductibile sunt:

  • in cazul transportului cu avionul, indiferent de nivelul tarifului;
  • in cazul calatoriei cu trenul la nivelul tarifului la vagon de dormit, un loc in cuseta de 2-4 locuri;
  • in cazul transportului cu mijloace auto se admit la deducere in situatia in care cheltuielile totale care trebuie suportate de catre unitate sunt inferioare tarifelor practicate la calatoria cu avionul.

In cazul personalului care se deplaseaza cu mijloace auto, inclusiv cu cele proprietate personala, unitatile trimitatoare avanseaza sumele necesare pentru cota carburantilor si a lubrifiantilor, in functie de consumul specific al acestora, precum si de plata taxelor rutiere, de transportare sau a altor asemenea cheltuieli, inclusiv asigurarea pentru raspunderea civila.

De asemenea, pentru indeplinirea programului stabilit se pot inchiria atat mijloace de transport in vederea deplasarii in grup in interiorul tarii de destinatie, cat si diferite mijloace de comunicatii, cu acordul prealabil al conducatorului unitatii trimitatoare, decontarea urmand sa se faca pe baza de documente justificative.

Acordarea indemnizatiei zilnice de deplasare in valuta:

  • Perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:

a) momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, si/de pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a tarii noastre;

b) momentul trecerii cu trenul sau cu mijloace auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

  • Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, indemnizatia de deplasare in valuta se acorda astfel:

- 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Indemnizatia de deplasare in valuta se diferentiaza pe doua categorii de cheltuieli si se acorda la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea potrivit Anexei nr. 1 din H.G. nr. 518 din 10 iulie 1995, actualizate, privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate, astfel:

In categoria a II-a se incadreaza:

  • ministri, secretarii de stat, secretarii generali, subsecretarii de stat;
  • personalul incadrat in functii asimilate acestora prin acte normative;
  • prefectii, subprefectii, primarul general si viceprimarul Capitalei, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene;
  • ambasadorii;
  • academicienii si membrii corespondenti ai Academiei Romane;
  • seful Satului Major General, prim loctiitorul si loctiitorii acestuia;
  • inspectorul general al Inspectoratului General al Ministerului Apararii

Nationale, sefii departamentelor Ministerului Apararii Nationale si loctiitorii acestora;

  • seful Statului Major General, prim-loctiitorul si loctiitorii acestora;
  • seful Statului Major al Trupelor de Uscat, seful Statului Major al Aviatiei si Apararii Antiaeriene, seful Statului Major al Marinei militare, loctiitorii secretarilor de stat din cadrul unitatilor care au aceste functii;
  • emisarul special pe langa coordonatorul special al pactului de stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Pentru primul-ministru, indemnizatia de deplasare in valuta se majoreaza cu 50%.

In categoria I se incadreaza restul personalului din domeniul bugetar.
Pentru salariatii din unitatile economice se aplica prevederile art. 21 alin. (3) lit. b): „suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, in limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice“.

In limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, consideram ca, conducatorii unitatilor economice pot stabili nivelul indemnizatiei zilnice in valuta fara sa aiba in vedere functiile detinute de persoanele din cadrul societatilor comerciale si alte persoane juridice.

Diferentierea acestor niveluri se poate face in functie de calitatea activitatii in strainatate, de rezultatele obtinute, in final de succesul deplasarii.
Potrivit dispozitiilor art. 11 din H.G. nr. 518/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, valuta necesara pentru acoperirea unor eventuale cheltuieli neprevazute, precum si a celor pentru convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, diferente de tarif la cazare si altele asemenea necesare indeplinirii misiunii, se acorda in limita unei sume de pana la 50% din totalul diurnei si al plafonului de cazare la are care dreptul personalul.
Referitor la necesitatea justificarii cheltuielilor neprevazute, consideram ca acestea nu sunt de natura indemnizatiei zilnice de deplasare care, potrivit legii nu trebuie justificata. Suma cheltuielilor neprevazute se calculeaza a procent aplicat la indemnizatia zilnica de deplasare in valuta si cazare. Prin depunerea decontului de cheltuieli pentru deplasari externe, pe verso-ul formularului sunt justificate toate cheltuielile, inclusiv pentru indemnizatia zilnica de deplasare in valuta.

Potrivit prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.850/2004 privind registrele si formularele financiar-contabile, cu modificarile ulterioare, utilizate cu privire la regimul cheltuielilor de transport cazare in strainatate sunt:

  • decontul de cheltuieli (pentru deplasari externe – cod 14-5-5);
  • chitanta pentru operatiunile in valuta (cod 14-4-1/a).

Aceste formulare au rol de document justificativ pentru inregistrarea in evidenta contabila a cheltuielilor pentru transport si cazare efectuate in strainatate.

In H.G. nr. 518/1995, la art. 5 a), indemnizatia zilnica in valuta este denumita diurna. Apreciem ca mai aproape de DEX si in special de prevederile din Codul fiscal, denumirea proprie continutului sau economic este indemnizatia zilnica de deplasare in valuta.

Acest articol este preluat din Revista Romana de Fiscalitate. Avand peste 3.700 de abonati platitori, Revista Romana de Fiscalitate este un punct de referinta pentru toti cei interesati de domeniul fiscal. Daca sunteti interesat de articole de specialitate bine documentate, semnate de "nume grele" din lumea fiscalitatii descarcati gratuit numarul din noiembrie al Revistei Romane de Fiscalitate.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X