In Monitorul Oficial 558/27.07.2015 a fost publicata HG 582/2015 pentru modificarea si completarea HG 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Va prezentam mai jos cateva dintre aceste modifcari si completari:
--> personalului trimis in strainatate i se acorda o indemnizatie zilnica in valuta, primita pe perioada delegarii si detasarii in strainatate, denumita indemnizatie de deplasare, compusa din:
** o suma zilnica (diurna), in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea
** o suma zilnica (indemnizatie de cazare), in limita careia personalul trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
Prin cheltuieli de cazare se intelege, pe langa tarifele sau chiria platite, si eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum si costul micului dejun, atunci cand acesta este inclus in tarif.
--> indemnizatia de deplasare se diferentiaza pe doua categorii (categoria I si categoria II) si se acorda pe componentele prevazute mai sus (diurna si indemnizatie de cazare) la nivelurile stabilite pentru fiecare tara in care are loc deplasarea, potrivit anexei la hotarare.
--> pentru misiuni cu caracter temporar pentru care personalul se deplaseaza pe durate de timp ce nu necesita cazare, inclusiv pe durata intregii nopti, indemnizatia de deplasare este formata numai din diurna.
--> in cazul in care cheltuielile pentru cazare se suporta de catre partenerii externi, indemnizatia de deplasare este formata numai din diurna.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Cartea verde a contabilitatii
--> in cazul in care cheltuielile pentru masa se suporta pe partenerii externi, indemnizatia de deplasare este formata din 50% din diurna si 100% din indemnizatia de cazare.
--> perioada pentru care se acorda diurna in valuta se determina in functie de mijlocul de transport folosit, avandu-se in vedere:
** momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, de si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei
** momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara
--> pentru fractiunile de timp, care nu insumeaza 24 ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore
--> indemnizatia de cazare se acorda in raport cu categoria de indemnizatie de deplasare in care se incadreaza personalul, la nivelul prevazut pentru fiecare tara in care are loc deplasarea
--> valuta necesara pentru acoperirea unor eventuale cheltuieli neprevazute, precum si a celor pentru convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, diferente de tarif la vazare si altele asemenea, necesare indeplinirii misiunii, se acorda in limita unei sume de pana la 50% din indemnizatia de deplasare la care are dreptul personalul.
--> justificarea sumelor cheltuite in valuta, cu exceptia celor reprezentand indemnizatia de deplasare, se face pe baza de documente si se aproba de catre conducatorii unitatilor trimitatoare.
Prevederile intra in vigoare la data de 1 septembrie 2015, cu exceptia celor referitoare la indemnizatia de cazare care intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.
Sursa: Finante Arges