Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania a depasit in anul 2024 cifra de afaceri de 50 milioane euro, iar in anul 2025 nu va depasi acest prag. Va fi obligata, la calculul impozitului pe profit pentru trimestrul IV din 2025, sa aplice tot cota de 1% pe cifra de afaceri sau va aplica 16% impozit pe profit? Sau, pentru ca a depasit in 2024 pragul de 50 milioane euro, va fi obligata sa plateasca 1% in 2025 si sa aplice 16% in 2026 (daca nu depaseste pragul in 2025)?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma are doar activitati agricole: cultivare de grau, porumb, rapita si orz. Are 3 salariati si a realizat, in anul 2024, o cifra de afaceri de 472.000 lei. Este incadrata ca microintreprindere. Ce cota de impozit trebuie aplicata pentru veniturile obtinute din vanzarea produselor agricole: 1% sau 3%?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate, la infiintare, nu a bifat in anexa de inregistrare fiscala depusa la ONRC casuta nr. 4 – „Inregistrare in scopuri de TVA”, insa, din greseala, a bifat casuta 4.4, care prevede perioada fiscala a TVA. Infiintarea a avut loc in luna mai, iar in iunie societatea a emis o factura fara TVA. In luna iulie, se constata ca, in vectorul fiscal de la ANAF, societatea figureaza ca platitoare de TVA. Care sunt solutiile pentru a corecta aceasta situatie la ANAF?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind ce taxe si impozite trebuie sa plateasca o persoana fizica angajata ca marinar, avand in vedere urmatoarele: * Se incheie un acord de prestari servicii intre consultant si aplicant.
* Consultantul este o companie inregistrata in Romania, care ofera servicii de suport pentru intreprinderi in domeniul maritim.
* Aplicantul este un marinar care isi ofera serviciile la cererea consultantului, pe baza de colaborare (nave cu pavilion strain).
* Aplicantul nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma A are doi asociati olandezi. Lunar se intermediaza achizitii de mobilier de la firme romanesti, cu vanzare catre firma B din Olanda (unul dintre asociati detine capital la acea firma). In obiectele secundare autorizate ale firmei A exista: intermedieri, comisioane si transporturi marfuri. In luna mai s-au primit doua facturi de transport de la firma C, cu TVA, pentru 18 loturi de marfa intermediate de firma A, care s-au facturat mai departe catre firma B cu explicatia comision...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL-urile care au emis facturi electronice pentru livrari de bunuri/prestari de servicii, in relatia B2B, respectiv B2C (din 01.01.2025), transmise in SPV, au obligatia sa se inregistreze in Registrul Ro e-Factura incepand cu 01.07.2025, daca nu s-au inregistrat optional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<